.

2018. június 22. péntek, Paulina napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Cikkek "Múltunk tanúi" rovatban: 251 találat

A magyar szabadság jelképe
Múltunk tanúi
2009-10-22
1953 nyarára Magyarország gazdasági válságba került, melyhez nagyfokú belső elégedetlenség járult. 1956. október elején a változásokat legaktívabban követelők a Műszaki Egyetem hallgatói voltak. Október 22-i éjszakai gyűlésükön pontokba szedett követeléseik között a legfontosabbak a szovjet csapatok kivonása, új kormány alakítása Nagy Imre vezetésével, Rákosi és társai bíróság elé állítása, általános, egyenlő és titkos választások, új gazdaságpolitika, a munkásság létminimumának megállapítása és március 15-e nemzeti ünneppé nyilvánítása voltak.

Elhunyt Werle József
Budakeszi > Múltunk tanúi
2009-10-08
Augusztus 21-én, életének 81. évében helyezték örök nyugalomra a németországi Heidelbergben a budakeszi születésű Werle Józsefet.

Egy rejtőzködő vízköpő
Budakeszi > Múltunk tanúi
2009-10-01
Ha valaki vasárnapi sétája során elhagyja a budakeszi vastelepet, s a nagyszénászugi útról az erdőbe kanyarodik, hosszú kaptatónak néz elébe. Így aligha valószínű, hogy az emelkedő végén még lenne kedve egy kis lépcsőt megmászni, mely a Skót és Alkony utca sarkára vezet. Ennek ellenére ajánlanám ezt az utat. Miért? Már az erdőből kilépve szokatlan dolgot láthat az erre vetődő.

A múlt megbecsülésével a közös jövőért
Perbál > Múltunk tanúi
2009-09-21
„Perbálon Búcsútól Búcsúig tart az időszámítás” – szól a helyi, kissé önironikus mondás. Még nem is olyan régen a Búcsú előtt meszelték a házakat, seperték a portákat, csinosították az utcákat. Ma sincs ez másként, hiszen ez idő tájt bolydul fel a község, ilyenkor mindenki szívesebben tesz Perbálért. Az idei évben a Búcsú új helyszínéül szolgáló plébániát és a hozzá tartozó kertet csinosította sok lelkes itt élő.

Német Nemzetiségi Ifjúsági Díjra keresnek jelölteket
Zsámbék > Múltunk tanúi
2009-09-01
A Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület megalapította a Német Nemzetiségi Ifjúsági Díjat , amely a HANS FAUL Preis nevet viseli. A díjra pályázhat minden 14-35 év közötti fiatal, aki kiemelkedően sokat tett a magyarországi németségért és annak ifjúságáért, legyen az zene, tánc, tudományos munka vagy bármely más kulturális rtevékenység. A pályázatokat szeptember 7-ig várják.

7000 éves a legrégebbi lelet
Budajenő > Múltunk tanúi
2009-08-26
A múlt év nyarán elkezdődött a budajenői Szőlőhegy közművesítése. Mivel Budajenő régészeti lelőhelyekben igen gazdag terület, a beruházást régészeti leletmentésnek kellett megelőznie. A kulturális örökségvédelemről szóló törvény ugyanis előírja, hogy a beruházás egy bizonyos százalékát régészeti feladatellátásra kell kalkulálni, aminek elvileg fedeznie kell a régészeti munkálatok minden költségét. A részletekről Repiszky Tamást, a szentendrei Ferenczy Múzeum régészét kérdeztük.

60 év a múltból
Páty > Múltunk tanúi
2009-08-24
Június 6-án 60 éves osztálytalálkozót és szintén 60 éves konfirmációs találkozót tartottak az 1949-ben a pátyi általános iskolában végzett egykori diákok. Az 56 fős osztály tagjaiból sajnos már csak igen kevesen tudtak részt venni a nevezetes eseményen. 

Az utolsó győztes csata
Múltunk tanúi
2009-08-03
A Nyerges-tető a Háromszéki és a Csíki-medencét összekötő átjáró a Csíki-havasok és a Torjai-hegység között, Erdélyben. A 895 m magasságban lévő nyereg, hágó az utolsó védhető hely az Ojtozi-szoroson, az ezeréves határon áttörő ellenséges csapatok ellen. Számtalan véres ütközet helyszíne volt a magyarság kétezer éves Kárpát-medencei történelme során, így 1849. augusztus 1-jén is.

Szentivánok szövetsége
Pest megye > Múltunk tanúi
2009-06-24
A Szent Iván-éj a szerelem, az örök megújulás, a fény, a tűz , a leghosszabb nap és a termékenység ünnepe, amelyet minden évben megünnepel Pilisszentiván. Immáron tizenhat éves a Szent Iván emlékét nevében őrző hazai és Kárpát-medencei települések szövetsége, amely példás együttműködésről tesz tanúbizonyságot. A kezdeményezés szintén erről a településről indult el.

A szobor felújításába kezdtek
Budakeszi > Múltunk tanúi
2009-05-21
A Budakeszi Szépítő Egyesület a Budakeszi Kultúra Alapítvány támogatásával a budakeszi Gábor Áron u. 59. számmal szemben, a 8/a. számú ház sarkánál az egykori Weichselblöβ területén 124 évvel ezelőtt  készült „Ecce homo” kőszobor, más néven ülő Krisztus restaurálását határozta el.

<< <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  > >>

További cikkek | Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC