.

2018. június 22. péntek, Paulina napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Cikkek "Múltunk tanúi" rovatban: 251 találat

November 15-én a kitelepítettekre emlékeztek a Parlamentben
Múltunk tanúi
2007-11-18
Súlyos bűn volt a magyarországi németek kitelepítése. A jórészt kommunista nyomásra végrehajtott akciók során több tízezer embert taszítottak ki otthonából. Szili Katalin házelnök tegnap bocsánatot kért a Magyarországról elűzött németektől a kitelepítések hatvanadik évfordulója kapcsán tartott emlékkonferencián. Beszédében hangsúlyozta: "Nekünk, politikusoknak az a kötelességünk, hogy szégyenteljes politikai döntésekért felelős elődeink helyett kimondjuk: bocsánat, és iránytűként álljon előttünk az a mondat is, hogy soha többé."

Elhunyt Kosáry Domokos, az MTA volt elnöke, Pest megye első díszpolgára
Múltunk tanúi
2007-11-16
November 15-én elhunyt Kosáry Domokos, az Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Pest Megye első díszpolgára, aki hosszú időn keresztül a Pest Megyei Levéltár munkatársaként alkotott. Július 31-én töltötte be kilencvenedik életévét. Temetéséről Vizi E. Szilveszter, az MTA elnökének vezetésével megalakult bizottság intézkedik.

Általment a halálból az Életbe
Budakeszi > Múltunk tanúi
2007-11-09

1956. november 4-én 11 órakor a Corvin köz közelében sebesültek mentése közben halálos fejlövést kapott egy húsz éves lány. November 9-én temették ideiglenes nyughelyére Budapesten a Ráday utcai teológia kertjébe. Szentkirályi Klárának hívták. Családjáról, életének és tragikus halálának történetéről, Budakeszivel való kapcsolatáról szól cikkünk.

1000 éve született Árpádházi Szent Imre herceg
Múltunk tanúi
2007-11-05
Szent István király és Boldog Gizella királyné másodszülött fiú gyermeke a feltételezések szerint 1007-ben született, s a keresztségben apai nagybátyjától kapta a Henricus-Emericus nevet, amiből magyarosan az Emreh lett, azaz Imre. A szent árpádházi herceg bátyja (Ottó) korai halála után, trónörökös lett.

A kétségek pere - Hetvenöt éve, október 23-án született a mártírhalált halt Tóth Ilona
Telki > Múltunk tanúi
2007-10-23
1957 februárjában a korabeli sajtó első oldalon tudósított arról, hogy megkezdődött annak a fiatal orvostanhallgatónak a pere, aki a vád szerint orvosi hivatásával visszaélve, „ponyvaregénybe illő brutálissal” meggyilkolt egy embert a Domonkos utcai szükségkórházban, amelynek élére őt a forradalom napjaiban nevezték ki.

Egy este Sántha László ’56-os nemzetőrrel
Telki > Múltunk tanúi
2007-10-22
Október elején, az ’56-os forradalom évfordulójának közeledtével telki otthonában kerestük fel Sántha Lászlót, aki az egykori Néphadsereg századosából a forradalom folyamán vált a Nemzetőrség tisztjévé. Laci bácsi felidézte a forradalom kitörésének napját, mesélt a szovjetek bevonulásáról, az azt követő megtorlásról és a börtönévekről is. És miközben kint lassan leszállt az este, bent, az étkezőasztal körül egyre több részlet világosodott meg a múltból…

Nagy Gáspár 1956-ról - A teljes igazságig el kell jutni
Budakeszi > Múltunk tanúi
2007-10-21
Hangfelvétel őrizte meg Nagy Gáspár, a 2007. január 3-án 57 éves korában elhunyt Kossuth-díjas budakeszi költő 1956-ról megfogalmazott, visszaemlékező gondolatait, melyek 2004. október 15-én hangzottak el a budakeszi könyvtárban a költő Szavak a rengetegből című új esszékötetének és Görömbei András irodalomtörténész Nagy Gáspár-monográfiájának bemutatóján.

Nyolc budakeszi cserkész Angliában
Budakeszi > Múltunk tanúi
2007-09-11
Gödöllő és Chelmesford. E két város nagyon fontos volt az elmúlt hónapban 570 magyar fiatal cserkésznek és köztük nyolc budakeszinek: Dohy Zsófiának, Farbaky Tamásnak, Mikó Szabolcsnak, Schleng Péternek, Szabó Rékának, Szőke Piroskának, Rajnai Péternek és Tihanyi Dórának. Ők voltak azok a kiválasztott cserkészek, akik kiállták a válogató nehéz próbatételeit, bebizonyították, hogy méltóak arra, hogy közel ezer jelentkező közül képviseljék Magyarországot, a magyarságot, és a magyar cserkészetet a legrangosabb nemzetközi cserkészrendezvényen, a dzsemborin, a cserkészet 100. születésnapján.

Az ezeréves határon álló MÁV-őrház sorsának jobbra fordulására vár
Budakeszi > Múltunk tanúi
2007-09-03
A történelmi Magyarország legszebb vasútja a Csíkszereda-Gyimesbükk vonal. Az egykori határátkelőn, Gyimesbükkön épült vasútállomás méreteit és eleganciáját tekintve a szegedi és a fiumei állomásokkal vetekszik. Nem messze az állomástól, csupán néhány méterre az egykori ezeréves határtól, a Rákóczi-vár lábánál áll a 30-as számú őrház, a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrháza. A helyet történelmi hangulata és jelentősége miatt évről évre turisták ezrei keresik fel. Nemrégiben néhány budakeszi az őrház helyreállítását kezdeményezte.

60 éve történt - a múlt századi magyar történelem legnagyobb választási csalása
Múltunk tanúi
2007-08-31
 Hatvan éve, 1947. augusztus 31-én előrehozott parlamenti választásokat tartottak Magyarországon. A csalásokkal tűzdelt "kékcédulás" voksoláson a legtöbb szavazatot a magyar választások során először a kommunista párt (Magyar Kommunista Párt, MKP) szerezte meg, de a választójogi törvény megváltoztatása és a széleskörű csalások ellenére sem jutott az abszolút többség közelébe. Sikeres volt azonban az a taktika, amellyel felszalámizták a korábban abszolút többséggel rendelkező pártot, a Független Kisgazdapártot (FKgP). A szovjet megszállók fegyvereinek oltalmában így a kommunisták ezen a választáson megtették az utolsó lépések egyikét az egyeduralom megszerzése felé vezető úton. A Dinnyés Lajos vezetésével 1947. szeptember 23-án alakult kormányban már szám szerint is a kommunisták kapták a legtöbb posztot.

<< <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  > >>

További cikkek | Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC