.

2018. december 11. kedd, Árpád napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Cikkek "Múltunk tanúi" rovatban: 256 találat

Tizenkét katona maradványai a budaörsi katonatemetőbe kerülnek
Budaörs > Múltunk tanúi
2014-06-30
Összesen tizenkét, a II. világháborúban elesett német és magyar katona maradványát találták meg a Várkert Bazár felújításán májusban a Lánchíd utcában - közölte Töll László, a HM társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztályának vezetője június 20-án Budapesten.

Elhunyt Kruzslicz Ferenc
Budakeszi > Múltunk tanúi
2014-06-25
Életének 82. évében elhunyt Kruzslicz Ferenc, a Magyar Ellenállási Mozgalom tagja, akit a legendássá vált békéssámsoni röpcédulázásért 23 évesen, 1955 júliusában bebörtönöztek. Családjával később Budakeszin élt az Erkel utcában. Június 25-én 17 órakor búcsúztatták a budakeszi temetőben.

A szabír titok?
Zsámbék > Múltunk tanúi
2014-05-27
A Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár, s a Diófa Kör A szabír titok? címmel arra kereste a választ, hogy ha a magyar-finnugor kapcsolat nem etnikai rokonság, miként alakultak ki rokon nyelvi és kulturális kapcsolatok? Párbeszéd és vita egyaránt jellemezte a magyarság eredetéről rendezett, több tudományágat is felvonultató zsámbéki konferenciát.

Felújították a 32-esek emlékművét
Budakeszi > Múltunk tanúi
2014-05-23
Május 22-én délután katonai tiszteletadás mellett újraavatták a Józsefvárosban a 32-es Mária Terézia budapesti házi ezred emlékművét, amelyben az első világháborúban besorozott Buda környékiek jelentős része is harcolt. A Budakeszi Kultúra Alapítvány megkoszorúzta a felújított emlékművet az elesett budakesziek tiszteletére.

Felélesztik a szüreti lovas felvonulás hagyományát
Zsámbék > Múltunk tanúi
2014-05-23
Szeptember 27-én, egy fontos zsámbéki hagyomány nyomán, több mint negyven év elteltével újra lesz Zsámbékon szüreti lovas felvonulás és bál. A rendezvényt a Zsámbéki Kulturális Kerekasztal a lovasokkal, a hagyományőrző egyesületekkel és népművészeti csoportokkal összefogva szervezi.

A magyar katonai ejtőernyőzés úttörőjére emlékeztek
Budakeszi > Múltunk tanúi
2014-04-08
A magyar katonai ejtőernyőzésről rendezett kiállítás keretében állítottak emléket Budakeszin élő leszármazottai Kiss Zoltánnak, a magyar katonai ejtőernyőzés egyik úttörőjének. A tárlatot Boldizsár Gábor ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtiszt képző karának dékánja nyitotta meg.

A német kitelepítések áldozataira emlékeztek
Budakeszi > Múltunk tanúi
2014-04-07
Március 19-én indult Budakesziről az első vonatszerelvény, amely az elüldözött lakosokat szállította Németországba. A budakeszi svábok minden évben megemlékeznek a magyarországi németek kitelepítéséről. Idén Tarnai Richárd kormánymegbízott mondott beszédet a városháza falán elhelyezett emléktáblánál.

A Wéber-ház titka - Ismeretlen ismerősök 10.
Perbál > Múltunk tanúi
2014-03-19
A Perbál központjába érkező autós egy hármas útkeresztező-désben találja magát. A tábla is három irányt jelez, de van ott egy gyanúsan meghúzódó negyedik is. A korabeli tervező mérte el magát, vagy valami más ok alakította ilyen furán? Már kevesen emlékeznek e csomópont szögletének népi nevére, a Wéber-közre.

Kijavították a hibákat a makkosi templom tetején
Budakeszi > Múltunk tanúi
2014-02-27
Az 1999-ben a Makkos-máriai Templomért Alapítvány jóvoltából felújított tető mostanra több helyen is a beázás jeleit mutatta. Hidas Mátyás és Herein Gyula kezdeményezésére kijavították a jelenleg mutatkozó hibák nyolcvan százalékát.

Három hét különbséggel temetik a házaspárt
Budakeszi > Múltunk tanúi
2014-02-20
Újabb kitelepített budakeszit veszítettünk el, akiben még elevenen éltek a magyar emlékek, ragaszkodott a magyar nyelvhez és a németországi budakesziek közösségéhez. Preiszler András temetése február 21-én lesz a németországi Ehrstädtben. Albrecht György beszámolója.

<< <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  > >>

További cikkek | Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC