Budakeszi > Közélet
Prohászkás diák az egyik szerzője a DÚR-kottagyűjteménynek

2019-11-06 15:37:04
374 olvasás

A magyar kormány támogatásával a Tinta Kiadó új professzionális katolikus gitáros énekeskönyvet adott ki a templomi ének- és zenekaroknak. A DÚR – Dicsőség az Úrnak! Dalolj az Úrnak! című kottagyűjteményt október 27-én a vasárnap esti  gitáros ifjúsági szentmisén mutatták be a Lehel téri Szent Margit-templomban.

A hálaadó szentmisét Monostori László esperes, plébániai kormányzó mutatta be, aki örömünnepnek nevezte a kötet megjelenését. Belelapozva és olvasva a DÚR-t, rácsodálkozhatunk, hogy milyen ragyogó kincsek születtek az elmúlt évtizedekben a keresztény könnyűzenében – hangsúlyozta.

A szertartást követően Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy az elmúlt ötven évben a gitáros zene beírta magát az egyházi zenetörténetbe, annak része lett a gregorián és a népénekek mellett. Ezeket a dalokat ma már mindenhol éneklik, határon innen és határon túl. Az államtitkár számára öröm az is, hogy itt vannak a protestáns, baptista és pünkösdista testvérek is, és ha nem is mindenben vagyunk egyek, Krisztusban, a Szentháromságban és a közös dicsőítésben igen.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára elmondta: már idén is több millió forint áll rendelkezésre, hogy azok a fiatalok, akik ilyen közösségben zenélnek, lecserélhessék a hangszereiket. Idén az egyházi vezetőkön keresztül igényelhetik az újakat. Januártól pedig nyilvános pályázatot írnak ki.

A kötet két szerkesztője Ozvald Zsuzsa és Andrejszki Toma. A Magyar Kurírnak a 2009-ben a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban érettségizett Ozvald Zsuzsa úgy nyilatkozott, hogy három éve kezdték el gyűjteni az anyagot, igyekeztek az összes korábbi énekeskönyvből kiválogatni az örökzöld dalokat, illetve felkutatni azokat az újonnan született, Istent dicsőítő énekeket, melyek még nincsenek benne a köztudatban. A kották „átgyúrásában” Vedres Csaba kántor, egyházzenész segített nekik. Természetesen kiemelt figyelmet szenteltek a liturgikus szempontoknak is. Összesen 191 éneket választottak ki, szerepelnek a könyvben a hazai evangelizációs zene olyan kiemelkedő képviselőinek a szerzeményei, mint Sillye Jenő, Borka Zsolt, Csiszér László, Gável András, Gável Gellért, Kindelmann Győző, Szilas Imre, Varga Attila, de megtalálhatók benne külföldi alkotók énekei is, így például Dennis Jernigan, James Houston, Matt Crocker, Salomon Lightelm művei. Elsődleges céljuk az volt, hogy népszerűsítsék ezt a zenét. A kiadvány ingyenes, céljuk, hogy eljuttassák az ország minden pontjára, és a határon túlra is, hogy minden érdeklődő hozzáférhessen. Ozvald Zsuzsa szerint ez a kötet nagy lépés ahhoz, hogy a gitáros zene végleg elnyerje méltó helyét a liturgiában a gregorián és a népének mellett.

Hangfelvételeket is készítettek a kották mellé, amelyek a www.durkonyv.hu honlapon meghallgathatók, szabadon letölthetők.

forrás: Magyar Kurír

Nyomtatás :: Bezárás