Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Bocsánatkérést várnak Budaörs polgármesterétől

Közélet > Budaörs

2015-03-05


A budaörsi Fidesz után a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és még öt szervezet bocsánatkérést vár Wittinghoff Tamástól, amiért a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott testületi ülésen „megtagadta” a Fidesz kezdeményezte egyperces tiszteletadást, mivel erről nem egyeztettek vele.

A közlemény szerint a vársovezető azt mondta: szerinte kommunizmus nem is volt Magyarországon. Wittinghoff Tamás polgármester „csúsztatásnak és hazugságnak” nevezte a történtek „tálalását”.

A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz), az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (Szorakész), a Recski Szövetség Egyesület, az 1956-os Nemzetőrök Hagyományápoló Tanácsa és a Magyar Politikai Elítéltek Közössége vezetői az MTI-hez eljuttatott közös közleményükben emlékeztettek: a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra, Kelet-Közép-Európában 1 millióra becsülik. Még többen vannak, akiket „a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított” – utaltak a vallatásokon, kínzásokon átesettekre, a megbélyegzettekre, a kirekesztettekre, valamint a börtönbe zártakra, illetve az üldözöttekre a nyilatkozatot aláíró szervezetek. Felszólítják Wittinghoff Tamást: nyilvánosan kérjen bocsánatot a kommunizmus áldozatainak hozzátartozóitól.

Megdöbbentőnek tartotta a polgármester viselkedését a Fidesz budaörsi szervezete is, akik szerint a kommunizmus bűneinek tagadása törvényellenes és sérti az áldozatok, hozzátartozóik és minden demokratikus értékek mellett elkötelezett ember méltóságát, ezért feljelentést tesznek az ügyben.

Wittinghoff Tamás a nyilatkozatra az MTI-nek úgy reagált: sajnálatos, hogy a budaörsi Fidesz "csúsztatáson és hazugságon alapuló" közleményét a Pofosz és partnerszervezetei is készpénznek vették, és erre alapozva fogalmazták meg tiltakozásukat.

„Nemcsak hogy nem tagadom a múlt bűneit, de negyedszázaddal ezelőtti közéleti szerepvállalásomnak éppen az volt az oka, hogy mélyen megvetettem a szocializmusnak nevezett kádári önkényt. Ennél jobban csak a rákosista diktatúrát és a nyilas rémuralmat, és ezek rémtetteit vetem meg, amelyeket sokszor ugyanazon személyek követtek el. Bűneik megbocsáthatatlanok” – jelentette ki a polgármester, hangsúlyozva: minden ezzel ellenkező állítás "ostobaság és manipuláció".

Szerinte a Fidesz "hiteltelen kérések megfogalmazása és álhírek gyártása helyett" jobban tenné, ha elősegítené a múlt feltárását például az ügynöklisták nyilvánossá tételével. Esetleg megakadályozná, hogy egy köztemetőben az 56-os „ellenforradalmat legyőző, hős szovjet katonáknak emléket állító” obeliszk legyen. Ez tényleg a múlt meggyalázása – mondta Wittinghoff Tamás, hozzátéve, örömmel látná ezzel kapcsolatban a most tiltakozó szervezetek állásfoglalásait. (MTI)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg