Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Csipetnyi tudomány - Egészség-magatartásból elégtelen

Életmód

2007-01-24


Tudunk róla, hogy a fejlett egészségi kultúrájú országokban a nők 6-7 évvel tovább élnek, mint a férfiak? Magyarországon ez a különbség nagyobb, 8-9 év. A Miért?-re Várokonyi Andrea, Budakeszin élő népegészségügyi szakember adja meg a választ.

Nézzük a szigorú tényeket! A helyes életmóddal megelőzhető betegségek jóval több férfi halálát okozzák, mint nőét. Ilyenek a keringési, a daganatos, az emésztőrendszeri és a légzőszervi betegségek. Magyarországon a férfiak átlagosan 68, a „gyengébbik” nem képviselői 76 évig élnek! Szegény fiúk már a fogamzáskor rosszabb esélyekkel indulnak. Habár jóval gyakrabban fogannak meg, mégis alig születik több kisfiú, mint ahány kislány. A fiúk, férfiak esendőségét egyrészt a nemet meghatározó 23. kromoszómapár „csökevényessége” okozza (lányoknak XX, fiúknak egy X és egy csonka X, azaz XY kromoszómája van), másrészt a nők életesélyeit javítja a szülőképes kor végéig termelődő ösztrogén, amely védelmet nyújt számos betegséggel szemben. Ezek a biológiai okok indokolnak kétévnyi élethossz többletet a nők javára, de mi okozza a többi hetet? Lakossági egészségfelmérések világossá tették: a férfiaknak rossz a magatartásuk, pontosabban az egészség-magatartásuk, és ez a „rosszaság” az életükbe kerül! Tudjuk, hogy egészségtelenül élünk, hogy sokat dohányzunk, de míg a nőknek „csak” egynegyede, addig a férfiaknak a fele gyújt rá napi rendszerességgel. Meg is van az eredménye: a magyar férfiak tüdőrák halálozása a legmagasabb a világon!  Tudjuk, hogy sokat iszunk, de a férfiak körében sokszorta gyakoribb az alkoholizmus. A következmény: Magyarországon nyolcszor több férfi hal meg alkoholizmus okozta májbetegségekben, mint az európai uniós átlag, csak Ukrajnát és Oroszországot nem sikerült megelőznünk. Tudjuk, hogy rosszak a táplálkozási szokásaink, ezen belül a férfiaké egészségtelenebb, mint a nőké, akik mértéktartóbban, rendszeresebben esznek. A férfiak jobban kedvelik a nehéz, zsíros ételeket, alig esznek zöldséget, gyümölcsöt. Csoda, hogy hazánk férfi lakossága az európai országok között élen jár az emésztőrendszeri, a daganatos és keringési rendszer betegségeinek halálozási listáján? Fiaink és férjeink bár napról-napra kockáztatják egészségüket, szűrővizsgálatokon csak nagyon ritkán vesznek részt, orvoshoz is csak akkor mennek, ha komoly kellemetlenséget, fájdalmat okozó tünetei vannak a már kialakult betegségnek, amit ebben a stádiumban már nehezen, vagy egyáltalán nem lehet gyógyítani. Ennek a felelőtlen egészség-magatartásnak valószínűleg az az oka, hogy hazánkban a férfias viselkedéssel nem egyeztethető össze a betegszerep. Egy férfi ne nyafogjon, tűrje a fájdalmat és legyen büszke makkegészségesnek vélt fizikumára akkor is, ha kövér, vérnyomása, koleszterinszintje az egekben van, és izületei is rozzantak, mivel a rendszeres testmozgást felesleges luxusnak tartja.
Természetesen sok-sok olyan fiatal és idős férfi él hazánkban, aki egészség-magatartásból ötöst érdemel, de az átlag magyar férfi helyzete kétségbeejtő. Vigasztalhatnánk magunkat azzal, hogy legalább lányaink tudják milyen a helyes életmód, előbb-utóbb megtanítják a fiúknak is. Sajnos ennek az ellenkezője igaz: a női és férfi társadalmi szerepek közeledésével a nők életmódja egyértelműen romlik! Bár hazánk fiai elégtelent kaptak egészség-magatartásból, a szomorú statisztikai adatok alapján lányaink sem érdemelnek jobbat kettes alánál!
Várkonyi Andrea
Népegészségügyi szakember


Vissza