Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Zsámbéki Nyári Színház képes történetére gyűjtenek

Kultúra > Zsámbék

2015-05-20


A Zsámbéki Nyári Színház képes történetének (1983-2014) kiadása méltó összefoglalása lenne az elmúlt bő 30 évnek. A Summa Artium Mecénás Napján a kulturális projektek árverésén háromszázharmincezer forint támogatást kapott a Zsámbéki Színházi Bázis, ami még kevés, ezért elindítottak egy gyűjtési kampányt a www.adjukossze.hu oldalon.

A kezdeményezés az adjukossze.hu oldalon megtekinthető, a támogatásokat az oldalon keresztül lehet eljuttatni a Zsámbéki Színházi Bázis számára:
http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/A_Zsambeki_Nyari_Szinhaz_kepes_tortenete_1983_2014
 
A kezdeményezés célja:
 
Zsámbék kiemelt rangú alternatív színházi központ és termékeny alkotóműhely, amelyhez színészek, rendezők, színházi emberek generációi kötődnek. A színházi események mellett képzőművészeti, audiovizuális és zenei rendezvények befogadó- és alkotóhelye. A 150 oldalas, a Zsámbéki Színház történetét és 100 színházi fotót tartalmazó könyvet 700 példányban adná ki a Zsámbéki Színházi Bázis.

In memoriam Mátyás Irén

Bicskei Gábor (1937-1990) és Mátyás Irén (1953-2013), ez a két rendkívüli ember 32 éve indította el a fesztiválsorozatot. Népművelőként kerületek Zsámbékra és mertek nagyokat álmodni. Így következett be a Zsámbéki Nyári Színház profilbővítése: a 90-es évek közepétől (sajnos már csak Mátyás Irén szervezésében) nemcsak vendégelőadásokat hívtak meg, hanem saját bemutatókat is tartottak.

Mátyás Irén 2013-ban bekövetkezett halála után a színház továbbra is feladatának tekinti a kortárs művészeti kifejezések sokszínűségének bemutatását, közvetítését, az innovatív kezdeményezések támogatását és a fiatal, tehetséges alkotók bemutatását.

A készülő könyv igazi hiánypótló munka: Ilovszky Béla fotóművész művészi képei idézik fel a legszebb színházi pillanatokat. Sándor L. István kritikus a színház több mint három évtizedes történetét eleveníti fel, felhasználva a Mátyás Irénnel készített interjúkat és a színházról megjelent válogatott írásokat.
 
Köszönetképpen:
 
Az adományozó nevét – amennyiben hozzájárul – feltüntetik a könyvben, honlapjukon és Facebook oldalunkon.
15.000 Ft támogatás felett az adományozót az elkészült könyv példányával ajándékozzák meg.
Minden adományozó meghívást kap a könyv bemutatójára, amely a Zsámbéki Nyári Színház 2015-ös évadának kiemelt eseménye lesz, fotókiállítással egybekötve. Ekkor adják át először a Mátyás Irén emlékdíjat is.
 
Kacsolódó linkek:
Mecénás Nap
https://www.youtube.com/watch?v=pxWr0fNKN6A


Vissza