Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Egyre többen a Mária-zarándoklat mellett

Gazdasági rovat > Pest megye

2015-06-01


Eddig kilenc Pest megyei település és a Pest megyei önkormányzat is csatlakozott a Mária Út Közhasznú Egyesülethez, aminek fő célja a Közép-Európa Szűz Mária-kegyhelyeit összekötő zarándok- és turistaút létrehozása - nyilatkozta a megyei önkormányzat sajtósa az MTI-nek.

Ambrus András a közgyűlésen elhangzottakat tolmácsolva elmondta: az elmúlt hónapokban csaknem félszáz, főként a tervezett Mária-út (Via Mariae) Mariazellt Csíksomlyóval összekötő nyugati-keleti főága mentén fekvő település önkormányzata csatlakozott a mozgalomhoz. A megyei önkormányzatok közül elsőként a Pest megyei mondott igent a felhívásra, amikor a közgyűlés januári ülésén többségi szavazással elfogadták az előterjesztést, és az idei költségvetésből 100 ezer forintot különítettek el a zarándoklat fellendítésére.

Azóta a zarándokút mentén elhelyezkedő ötven Pest megyei település közül Budajenő, Budakeszi, Hévízgyörk, Kemence, Kerepes, Kistarcsa, Pilisszentkereszt, Telki és Zsámbék is kifejezte csatlakozási szándékát - tájékoztatott a sajtófőnök, hozzátéve: az egyesület csütörtökön elnökségi tagjává választotta Szabó Istvánt, a Pest Megyei Közgyűlés elnökét.

Ambrus András közlése szerint az egyesülethez való csatlakozást azért tartják különösen fontosnak, mert a megyei önkormányzat kapcsolatai és tapasztalatai révén elérheti, hogy nőjön a zarándokok száma, és ezzel mind több bevételhez jussanak a közép-magyarországi régió érintett települései. A zarándoklat fellendítése turisztikai kitörési pont lehet Pest megyében, hiszen a vendégéjszakák gyarapodására vagy például a kegytárgyak eladásából származó bevételre hosszú távon építhetnek a zarándokút mentén fekvő települések.

A mozgalom támogatása mellett szól az is, hogy a világban és Magyarországon évről évre gyarapszik a zarándokok száma, és a vallási okokból útnak indulók új zarándokutakat keresnek. A megyei idegenforgalom ilyen irányú pezsdülése új munkahelyeket is teremthet. (MTI)

 Kapcsolódó cikkeink:
Csatlakozás a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társuláshoz - 2014-10-10
Mária út - a lelki felkészülés kézikönyve - 2013-12-14
Mária út - 2009-05-20


Vissza