Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Farsangi fánk-verseny Budajenőn

Kultúra > Budajenő

2007-02-01


Január 27-én jótékonysági sváb bált rendezett a budajenői Német Nemzeti Önkormányzat. A rendezvény farsangi fánk-versennyel indult, melyre összesen 22 pályamű érkezett e jól bevált, tejszínhabbal vagy éppen lekvárral díszített-ízesített finomságokból.

A terem közepén felállított hosszú asztalon sorakoztak az aranyló színű, tejszínhabbal, porcukorral vagy éppen lekvárral díszített fánkkülönlegességek. A háromtagú zsűri, Bucsics Imre, a Tante Susanne étterem tulajdonosa, Szabó Péter és felesége Kiss Henrietta cukrászok, a Kiss Mézes Cukrászda tulajdonosai gondosan végigkóstolták a kínálatot. Közben a bál háziasszonyától, Reisner Edinától, a budajenői Német Nemzeti Önkormányzat elnökétől néhány titkot is megtudhattunk a fánkokról.  Az erdélyi kürtős kalács mintájára készült „fánktól” kezdve a rózsafánkon és a csöröge fánkon át szerepelt a kínálatban kelt tésztából készült, aranybarnára sült szalagos fánk is, amelynek „derekán” kevésbé sült, világosabb szalag húzódik. A forgácsfánk csak tojássárgájából és lisztből gyúrt tésztából készült, nevét a faforgácsra emlékeztető formájáról kapta. Az almafánk tésztájába almát sütnek. A saupixel pedig valójában fahéjas fánk. Az eredeti jenei recept szerint hájas vagy vajastésztából készül, s vasra tekerve sütik ki forró olajban, a közepébe pedig tejszínhabot töltenek.
Ma már ritkán állnak neki a háziasszonyok a fánksütésnek. Részben, mert sok vele a munka és elkészítése gyakorlatot követel, de sok esetben a fiatalok már nem is ismerik a recepteket. A szervezők úgy gondolták, itt a jó alkalom egy kis reklámot csapni ennek a generációk óta jól bevált édességnek.
A zsűri döntése értelmében a 3. helyezett Püspök Istvánné lett fahéjas-cukros-diós, formára tekerve kisütött szalagos fánkjával. A második özvegy Reisner Józsefné saupixelje lett. A győztesnek járó elismerést Hoffer Györgyné aranyos derekú szalagos fánkjai kapták.
Az eredményhirdetést követően a fánkok pillanatok alatt eltűntek. Az ízes süteményeket áruba bocsátották, s a bevételt a bál egyéb bevételeihez hasonlóan a helyi Ringlein Táncsoport támogatására ajánlották fel.

Koós Hutás Katalin
fotók: Bánkuti Ákos


Vissza