Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kész a csatorna Tökön

Gazdasági rovat > Tök

2015-06-10


Április 30-án ünnepélyes keretek között befejeződött Tök csatornázása. A falu már húsz éve várja ezt a napot, hiszen az eddig keletkezett szennyvíz 80%-a tisztítás nélkül folyt el – mondta Balogh Kálmán polgármester a rendezvényen. A szennyvizet Zsámbék fogadja be, ami növeli az ottani korszerű telep kihasználtságát.

A 2014 júliusától érvényes, kerekítve 547 millió forintos támogatási szerződés birtokában az érdi csatorna-beruházásban is jelentős részt vállaló Colas-Alterra Zrt-vel kötött megállapodás alapján tavaly ősszel kezdődött meg az 550 millió forint összköltségű beruházás az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, 2015. április 30-i befejezési határidővel. Alig tíz hónap - javarészt téli hónapok - állt rendelkezésre ahhoz, hogy elkészüljön a 482 rákötés összesen 13 kilométernyi csatornahálózaton, amiből nyolc kilométer gerincvezeték. A teljesítés kiemelkedő minőségben határidőre elkészült. A rendszer 98%-a gravitációs.  

Remélhetőleg a regionálisan egységesített csatornadíjak jelentősen alacsonyabbak lesznek, mint a szennyvízszippantás költsége. Akár több ezer forint éves megtakarítást jelent majd az egyes családoknak, egyben az a beruházás növeli az ingatlanok értékét és a településen élők életszínvonalát. – fejtette ki beszédében a polgármester.

Tök évekig tartó kálváriája ért végre véget, hiszen több éves felkészülés után 2010-ben adminisztrációs hiba miatt kiestek az európai uniós csatorna-beruházási pályázatból. A második körben késve benyújtott hiánypótlások a támogatási szerződés lejárta után érkeztek be, s ezzel az önkormányzat a szerződéses kötelezettségeinek nem tett eleget. Az ellenük indított szabálytalansági eljárás még több mint húszmillió forint visszafizetésével fenyegetett. Bravúros projektmenedzsmenti munkával a pályázatot 2011 szeptemberében újra beadták, s akkor már nyertek.

Koós Hutás Katalin


Vissza