Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


14 milliárdos fejlesztés a budaörsi Tetra Paknál

Gazdasági rovat > Budaörs

2015-06-24


A világ vezető élelmiszer-csomagolóanyag-gyártó vállalata 2012-ben indított programjában bővítette a budaörsi üzem csarnokait, fejlesztette a Tetra Brik Aseptic termékcsalád gyártósorát, és telepített egy innovatív, hőkezelhető csomagolóanyagot gyártó Tetra Recart gépsort is. A beruházást június 23-án adták át.

A beruházás eredményeként 80 százalékban megújult a gyár gépparkja, 20 százalékkal bővült gyártókapacitás, és 45 új munkahely jött létre.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az ünnepségen arról beszélt, hogy a magyar gazdaság egyik kitörési pontja a minőségi élelmiszertermelés. Egészséges, biztonságos, az élelmiszerlánc teljes hosszán nyomon követhető és kiváló minőségű termékek gyártása azonban csak korszerű csomagolás használatával lehetséges - emelte ki. Az államtitkár elmondása szerint a Tetra Pak fejlesztése illeszkedik a magyar élelmiszeripar vertikális integrációra vonatkozó célkitűzéséhez, amely azt kívánja elérni, hogy az idehaza  megtermelt élelmiszert hazai munkaerő alkalmazásával, Magyarországon feldolgozva és csomagolva értékesítsük bel- és külföldön.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Révész Zoltán, a Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. gyárigazgatója és Charles Héaulmé, a Tetra Pak Európa és Közép-Ázsia klaszterének alelnöke a Tetra Pak Hungária Zrt. kibővített budaörsi üzemének avatásán és az új gyártósor átadásán 2015. június 23-án.

Charles Héaulmé, a Tetra Pak Európa és Közép-Ázsia klaszterének alelnöke beszédében a beruházást azzal indokolta hogy Budaörs jelentős helyet foglal el a vállalat globális gyártási és logisztikai hálózatában. A budaörsi üzemet a kiváló minőség jellemzi, a gyár rendkívüli költséghatékonysággal működik, ahol jól képzett munkatársak dolgoznak, logisztikai szempontból pedig nagyon jó az üzem elhelyezkedése. Az elmúlt 15 évben a budaörsi üzem a háromszorosára növekedett, jelenleg termékeinek 94 százalékát exportálja. Az üzem 55 ország több mint 220 ügyfelét szolgálja ki.    

Révész Zoltán gyárigazgató a most záruló fejlesztési programot bemutatva elmondta: a Tetra Brik Aseptic termékcsalád gyártósorának fejlesztése lehetővé teszi az előre laminált öntőnyílással ellátott csomagolás gyártását a folyékony élelmiszergyártók számára. A gyártósor üzembe állásával nemcsak importra nem lesz szükség ebből a típusból, hanem Magyarországon is ellátó szerepet tölthet be a cég. Ez a csomagolás 2015-ben már a teljes termelési mennyiség 20 százalékát teszi ki a Tetra Paknál. A Tetra Recart technológia új korszakot nyit az élelmiszercsomagolásban a hagyományos konzervdoboz és befőttes üveg után. Az innovatív, papír alapú csomagolóanyag lehetővé teszi a feldolgozott és dobozba töltött élelmiszer utólagos hőkezelését. A technológia a hagyományos konzervipari termékek, valamint állateledelek esetében jelent alternatívát, mert könnyebb és helytakarékosabb –  megtízszereződik például az egy kamionon szállítható mennyiség -, ugyanakkor kényelmesebben nyitható, a csomagolási hulladék teljes egészében újrahasznosítható. Hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően az évi 2,5 milliárd darabról 3 milliárdra emelkedik a italoskartondoboz-gyártó kapacitás.    

A svéd Tetra Pak budaörsi gyártóüzeme 1992-ben kezdte meg a termelést. A magyarországi üzem a Tetra Pak által gyártott 10 féle italos kartondobozból kettőt készít 20 méret- és formavariációban. Magyarországon tavaly összesen 1,8 milliárd egységnyi italos kartondoboz készült. A Tetra Pak magyarországi leányvállalata a 2014-es üzleti évben 39,8 milliárd forint árbevételt ért el. A kereskedelmi cég 13 százalékkal 13,3 milliárd forintra növelte értékesítését az előző üzleti évhez képest, a gyártóegység árbevétele pedig 26,5 milliárd forint volt. A Budaörsön gyártott csomagolóanyagok legnagyobb felvevői a német és a lengyel vállalatok, de szállítják az itt gyártott dobozokat többek között Franciaországba, Nigériába, Írországtól Görögországba is. (MTI)

MTI-fotók: Marjai János


Vissza