Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szakmai műhely, nem bevásárló központ

Közélet > Budakeszi

2007-02-06


Tizenkét órás figyelmeztető sztrájkot tervezett február 2-ára a Molnár Lajos egészségügyi miniszter tervei szerint bezárásra ítélt, a főváros egyik legfelkapottabb övezetében fekvő, a kórházhoz tartozó közeli Menyét utcai gyermekgyógyházzal együtt mintegy négyhektáros Budai MÁV Kórház megmentése érdekében a Vasút-egészségügyi Dolgozók Szakszervezete. A tiltakozást a kormánnyal való megállapodás reményében február 25-ig elhalasztották. Decemberben már tartottak egy csendes gyertyás demonstrációt.

A pozitív példa

Kóka János gazdasági miniszter a Budai MÁV Kórház megalakulásának 50. évfordulója tiszteletére a Zeneakadémián tartott ünnepségen 2006. szeptember 30-án, egy nappal az önkormányzati választások előtt elmondott beszédéből:

 „Magyarországon… nagyon kevesen vannak… olyan kórházak, amelyek a szűkös forrásokkal együttvéve folyamatosan tudják biztosítani szolgáltatásukat, ha szükséges, meg tudják újítani azokat és el tudják végezni azokat a beruházásokat, amelyek a minőségi működéshez szükségesek. Meggyőződésem, hogy a Budai MÁV Kórház ebbe a kategóriába tartozik. Nagyon sok összetevője van ennek a képességnek. A menedzsment, a dolgozók, a munkakultúra, az a tradíció, amely mentén létrejött ez az 50 éves megemlékezés, mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma a Budai MÁV Kórház egyfajta pozitív minta az egészségügyi intézmények tekintetében. Ha pedig így van, akkor próbáljuk kiaknázni ebből a lehetőségeket. Akkor lobbizzunk közösen, hogy ennek a kórháznak ne csak 50., jövőre ne csak 51., hanem 60. és 70. évfordulója is legyen. Nem azért, mert a szívünknek kedvesebb, hanem azért, mert azt gondolom, hogy ami jól működik, ami mögött képességek és teljesítmény van, az feltétlenül megőrzendő…

 …Gazdasági és közlekedési miniszterként ígérem, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az előttünk álló és szükséges változásoknak a Budai MÁV Kórház ne vesztese, hanem nyertese legyen.”

 De már 2006. november 3-án az Egészségügyi Minisztériumban bejelentették, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hivatalosan is lemondott a Budai MÁV Kórház működtetéséről az egészségügyi reform végrehajtása érdekében.

 December elején már arról kellett írnunk, hogy a Budai MÁV-ban a belgyógyászat, az ideggyógyászat és stroke-ellátás, az intenzív ellátás és a tüdőgyógyászat szűnne meg teljes egészében 212 aktív ágyszámmal együtt.

 Január 8. óta azonban már az intézet teljes megszüntetése van napirenden. 

Dr. Kovács Gábor, a Vasutasok Szakszervezetének fekvőbeteg ellátási felelőse arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vasutas szakszervezetek mindig támogatták azokat a reformelképzeléseket, amelyek az ország érdekeit szolgálták, még ha azok tőlük komoly áldozatokat is követeltek. A MÁV-ban kiemelkedően jó a szakszervezeti munka, s komoly szakmai hátteret építettek ki egészségügyük helyzetének átlátására és érdekeik képviseletére. Így az egészségügyi reform meghirdetésekor szakszervezeteik benyújtottak egy egységes koncepciót a reformprogram végrehajtására. A 2006-ban megújított vasúti törvény értelmében a vasútegészségügy egységes és oszthatatlan. Ezért javaslatukban ragaszkodtak ahhoz, hogy a budapesti, a budai és a szolnoki kórházak megmaradjanak egységes MÁV-szervezetként, ugyanakkor elfogadták a szükséges ágyszám-csökkentés végrehajtását, ami mellett a szolnoki kórház mozgásszervi, a Budai MÁV légző és angiológiai profillal, míg a budapesti Központi MÁV Kórház a jelenlegi profiljával működött volna tovább. Nem híve a sztrájknak, de be kell látni, hogy a betegek érdekeit súlyosabban veszélyezteti az intézmény bezárása, mint a sztrájk, amire talán nem is kell, hogy sor kerüljön, ha az azt megelőző egyeztető tárgyalásokon sikerül megegyezni.

Kovács Gábor véleménye szerint a reform szükséges, de reformot azért vezetünk be, hogy lehetőleg nekünk is, de a gyermekeinknek mindenképpen jobb legyen. Egy ilyen reformban nem lehet szakmai koncepció az, hogy a száraz kenyér olcsóbb, mint a kalács, azaz a nem-kórház olcsóbb, mint a kórház. Az egészségügy nem egy bevásárlóközpont: ha jól megy, marad, ha nem, megszüntetik, s majd odébb nyitnak egy másikat. A Központi MÁV Kórház száz éve, a Budai MÁV 50 éve építkező szakmai iskola, igen nagy áldozatokkal, tanulással, képzéssel létrehozott szakmai műhely, amelyet meg lehet ugyan szüntetni, de újra felépíteni csak újabb áldozatokkal és hosszú idő alatt lehet.

Nagy Erzsébet főnővér, a Budai MÁV Vasutas Dolgozók Szakszervezetének helyi vezetője a legelviselhetetlenebbnek ebben a helyzetben a hónapok óta tartó bizonytalanságot nevezte. De folytatják a harcot a kórház megtartásáért. Január 25-én az Egészségügyi Minisztérium előtt tüntettek a budapesti és a szolnoki kórházaikkal közösen, február 2-án pedig 12 órás figyelmeztető sztrájkba kezdenek. Ez persze nem jelent teljes leállást a kórházakban, betegeik egy ügyeleti vagy hétvégi napnak megfelelő ellátásban részesülnek. Véleménye szerint a kórházban dolgozók 90 %-a az ingatlanlobbit sejti a bezárás hátterében. „A maradék 10 %, aki nem erre gondol, nem tudom, hogy azok az emberek hol élnek.”

 Koós Hutás Katalin

 

 

A Heti Válasz értesülése szerint az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetre az elmúlt tíz évben több mint négymilliárd forint állami és félmilliárd magántőkét költöttek, és olyan kórház jött létre az Amerikai úton, amely a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel is rendelkezik, mely nyomjelző molekulák segítségével milliméteres daganatok és áttéteik kimutatására is képes. Itt végzik a fővárosi térség agyműtéteinek 61 százalékát, a nagy koponyaműtétek 91 százalékát. A minisztérium négy javaslata között mégis szerepel az intézmény elköltöztetése, mégpedig a Budai MÁV-kórház kiürülő épületébe. Ennek költsége óvatos becslések szerint is százmilliós, de inkább milliárdos nagyságrendű. A szanatóriumnak épült, nehezen megközelíthető budai MÁV-kórháznak ugyanis csak két műtője van, és az elképzelések szerint a kórházon még a pszichiátriai intézettel is meg kellene osztozniuk. Ám ezzel a változattal két ingatlan is felszabadulna: az Amerikai úti, illetve az ennél jóval értékesebb budai telken álló, 40 hektáros parkkal és erdővel körülölelt Lipótmező: az itteni késő romantikus épülettömb eleganciáját az egykor ott kezelt Habsburg főrendek igényeihez szabták.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg