Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Közművelődési és sportdíjakat adtak át

Közélet > Budaörs

2015-11-12


Budaörs önkormányzata Hauser József Városi Közművelődési díjban részesítette Ritter Imrét, a magyarországi németek parlamenti szószólóját, és a Régiségbúvár Ifjúsági és Kulturális Egyesületet. Sportdíjat kapott a BSC 1924 Kft. labdarúgó csapata és Szvitán Krisztina asztalitenisz szakosztályvezető. Lendvay Dóra aerobikbajnok a Városi Sportdíj örökös kitüntetettje lett.

A díjakat Wittinghof Tamás polgármester november 4-én adta át Budaörs önkormányzatának ünnepi ülésén.

A díjakkal bronz emlékérem, díszoklevél, a mindenkori minimálbér örszöröse és egy budaörsi címerrel gravírozott, sorszámozott, egyedi karóra jár.

Ritter Imre

A Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat korábbi elnöke, jelenleg a magyarországi németek parlamenti szószólója, Budaörsön született, Budaörsön él és dolgozik. Évtizedek óta azon munkálkodik, hogy Budaörs múltja, a régi budaörsi sváb hagyományok mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Nagy szerepe volt Budaörsön a háború után lerombolt műemlék épületek helyreállításában is.  A városi önkormányzat segítségével a nemzetiségi önkormányzat felújította a Kálvária dombon a Keresztút stációit, a Kálvária kápolnát, az Ó-temetőt és a Kőhegyi kápolnát. Hatvanhét év után közreműködésével 2003-ban újra megrendezték a Kőhegyen a nagy múltú Budaörsi Passiót. A kezdetektől segíti a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény - Heimatmuseum hagyományőrző tevékenységét, jó kapcsolatot ápol Budaörs testvérvárosával, Bretzfelddel. A város képviselő-testületében önkormányzati képviselő és a Pénzügyi bizottság elnöke.

Régiségbúvár Ifjúsági és Kulturális Egyesület

Dr. Mester Edit elnök vezetésével az egyesület működteti  a Városi Régészeti Kiállítást és a Csíki Pihenőkertet, melyek 2003 óta működnek a városban. Számos szakmai kiadványt szerkesztettek és adtak ki az önkormányzat segítségével. 2007-ben megrendezték a Régészeti Parkok Magyarországon tudományos konferenciát és bemutató napokat. A városi rendezvények aktív résztvevői és szerepet vállalnak a testvérvárosi rendezvények megvalósításában is. Testvértelepülésekről és az ország számtalan pontjáról érkező gyermekeket táboroztatnak, megismertetve őket Budaörs és a magyarok történelmével.

Lendvay Dóra

Budaörsi lakos, a Budaörsi DSE Aerobik Szakosztályának legeredményesebb versenyzője. 13 évesen beválogatták a magyar válogatott keretbe. Ötszörös magyar bajnok, sokszoros Magyar Kupa győztes és Diákolimpia bajnok. Pest Megye Sportdíjával is kétszeresen kitüntetett sportoló (2009.,2010.). 2011-ben a Magyar Köztársaság jó tanuló-jó sportolója címet is elnyerte. Budaörs Város Sportdíját eddig kétszer kapta meg (2007-ben és 2009-ben) és most harmadik alkalommal is. Ezért egyéni sportoló kategóriában elsőként veheti át a Városi Sport Díj Örökös Kitüntetettje címet.

2009-ben és 2010-ben a Magyar Aerobik Szövetség két éven át a „Az év felnőtt női sportolójának" választotta. 2014-ben már harmadik felnőtt Világbajnokságán indult Mexikóban, ahol értékes 4. és 6. helyezést ért el a két csoporttal. 2015-ben az 1. Európa Játékokat, amelyet a kontinens „olimpiájának" is neveznek, júniusban rendezték meg Bakuban. Dóra a legjobb öt hazai versenyző között nyerte el a MOB támogatását és indult el ezen a versenyen, ahol sport történelmet írva a magyar sportaerobik csoport aranyérmet szerzett, megkoronázva ezzel tizenöt éves pályafutását.

2015. október 10-11-én a Hungarian Open és Magyar Kupa döntőn, a felnőtt sportaerobik csoportban 1. helyezést ért el.

A BSC 1924 Kft. labdarúgó csapata

A 2014-15-ös szezonban a budaörsi labdarúgó csapat bajnoki címet ért el az NB 3-as bajnokság Nyugati csoportjában, amivel ismételten jogot szerzett a nemzeti másodosztályú bajnokságban való indulásra. A fiúk szinte végig vezetve a bajnokságot végeztek a tabella élén. 63 rúgott és 19 kapott góllal a legjobb gólkülönbség is a csapat nevéhez fűződik. Budaörs csapata jelenleg a magyar labdarúgás közvetlen élmezőnyéhez tartozik. Olyannyira, hogy az NB 1-es feljutó helyen áll a csapat.

Szvitán Krisztina

 2004 óta a Budaörsi Sport Club tagja. Játékosként volt részese az első magyar bajnoki címnek. 2012 óta az aztalitenisz sakosztály vezetője. Nevéhez fűződik a bdaörsi ikolai pngpong program elindítása, a szakosztály első Európa-bajnoki címe, a Bajnokok Ligája döntő, számos magyar bajnoki cím egyéniben, és a női csapat 2013-ban elért második, valamint az idén, 2015-ben elért harmadik magyar bajnoki címe. A szakosztály összesen 80 sportolójának a képviseletét látja el az országos, és adott esetben a nemzetközi sportági szakszövetségeknél. Vezetésével a budaörsi pingpong Magyarországon a legelőkelőbb helyet foglalja el, és komoly szinten jegyzik Európába élvonalában is.

forrás: Budaörsi önkormányzat

Kapcsolódó cikkünk: Az év legjobbjai Budaörsön - 2014-01-13


Vissza