Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Normafa megújításának első üteme

Gazdasági rovat > Pest megye

2015-11-18


Bemutatta a Normafa rehabilitációjának első ütemében elkészült fejlesztéseket Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Eredeti állapotában állították helyre a hegygerincen végigfutó ösvényt, megújították az Anna-réti játszóteret, új utcabútorokat helyeztek el, és találkozási pontokat alakítottak ki.

Pokorni Zoltán az Anna-réti játszótér előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Normafa különleges hely, amely Budapest közigazgatási határain belül található, mégis természetvédelmi terület. Hozzáfűzte: ez a főváros második leglátogatottabb közparkja, ahová egy szép, napsütötte hétvégi napon akár 10-15 ezren is ellátogatnak, és ez gondot is jelent, mert a környékre évek óta jellemző a túlhasználat.

A program célja nem csupán a hegygerinc, hanem az egész János-hegy rendbetétele - mondta, hozzátéve: nagyon fontos, hogy csökkentsék a túlhasználatot, elérjék, hogy a kilátogatók ne csak a gerincet, hanem az egész hegyet birtokba vegyék.

Az önkormányzat a fejlesztések élővilágra gyakorolt hatását feltáró Natura 2000-es hatásvizsgálatot készíttetett a mintegy 360 hektáros területről, és társadalmi egyeztetés keretében több száz civil szervezettel, sportszervezettel, természetvédelmi szervezettel vette fel a kapcsolatot. Idén májusban pedig népszavazáson dönthettek a kerületiek a programról, a referendumra szavai szerint "kiemelkedően sokan jöttek el", és többségük, 80 százalékuk támogatta a tervet.

A kerület vezetője kitért arra is, hogy tart a fogaskerekű vasút felújításának és meghosszabbításának tervezése. Az önkormányzat célja, hogy minél többen jöjjenek föl a Normafára közösségi közlekedéssel vagy akár gyalog, de ne autóval. Az Anna-réti játszótérrel kapcsolatban jelezte, hogy integrált játszóteret hoztak létre, ahol mozgássérült gyerekek is játszhatnak.

Váczi János alpolgármester elmondta, a szülők javaslatait is figyelembe véve tizennyolc új játszóeszköz került a játszótérre, amely ütéscsillapító burkolatot is kapott. Harminc háttámlás, tíz támla nélküli padot, öt új találkozási pontot alakítottak ki. A két és fél kilométer hosszú ösvény felújítása, a játszótér áthelyezése, az új játszóeszközök, utcabútorok, illemhelyek, táblák elhelyezése és a kerékpáros-sífutó út előkészítése 315 millió forintba került, ezzel az önkormányzat "a büdzsén belül" tudott maradni. (MTI)


Vissza