Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kapcsolatok - egy sorozat margójára

Kultúra > Telki

2007-03-01


Egyszer kérdezzük meg magunktól, hogy mindaz a tevékenység, amely kitölti napjainkat, amire figyelünk, és amit fontosnak gondolunk, amiért aggódunk, és aminek hiányától félünk, valójában mennyire szolgálja boldogságunkat, elégedettségünket.

Bombáznak minket a fogyasztásra serkentő reklámok, és azt a benyomást keltik, hogy a termékekkel együtt életérzést is vehetünk, pedig tudván tudjuk, hogy ez nem így van. A jóléti társadalmakat vizsgálva azt találták, hogy az anyagi színvonal növelése nem hozta meg a társadalom boldogságszintjének emelkedését. A Magatartáskutató Intézet Magyarországon végzett felmérése szerint a magyar ember számára az emberi kapcsolatok és az értelmes élet az, ami elégedettséget, boldogságot ad. Ez pedig sokkal kevésbé függ külső körülményektől, mint hinnénk. Sokféle információ birtokában vagyunk, de mennyire tudjuk, mi az, ami a magunk és mások boldogságát és örömét szolgálja? Ismerjük-e önmagunkat, az emberi lélek rejtelmeit?
Válságjelenségek közepette élünk, de egy krízisből kijöhetünk erősödve is, nemcsak összetörve. A titok a szemléletben és a belső hozzáállásban van: félig tele van, vagy félig üres a poharad?
Ha követ törsz, az összetör téged és szitkozódsz, vagy énekelsz, mert katedrálist emelsz belőle az égig? Mindig kifelé fordulunk, de biztos, hogy a lényeges dolgok ott dőlnek el?
Az anyagi javak előteremtéséért folytatott küzdelmet az egyik amerikai közgazdász, Frank „rat-race”-nek, „ /patkány-versenynek”/ minősítette, mely ahhoz a biológiai jelenséghez hasonlít, melynek során az egyedek a verseny számára előnyös, ám a túlélési esélyt rontó tulajdonságokat fejlesztenek ki.  
 Ha pedig elismerjük, hogy manapság olyan a helyzet, hogy több küzdelem vár minket odakint, akkor erősebbek és sikeresebbek is lehetünk, amennyiben a „hátországban” rendben mennek a dolgok, s van erős, biztonságos bázisunk és támaszunk. Hiszen innen töltődünk fel, és innen meríthetünk újító ötleteket. Egy hosszabb ideig Finnországban élő barátnőm mesélte, hogy a korábban a fejlett nyugati országokhoz képest lemaradt Finnországban nagyon magas volt az alkoholisták aránya. A finn nők megelégelték, hogy családtagjaik a kocsmában töltik szabadidejüket, és országos mozgalmat indítottak, hogy a kormány tegyen valamit ez ellen. Az a döntés született, hogy a kocsmák nagy részét bezáratták, viszont a legkisebb faluban is építettek rekreációs központot, ahol sporttal, családi programokkal, ismeretszerzéssel lehet eltölteni a szabadidőt. Az oktatás fejlesztésével együtt többek közt ez is hozzájárult ahhoz az innovatív lendülethez, amellyel az ország gazdasága az élre tört.
 Van havonta másfél órád arra, hogy önmagad és családod lelki jólétével törődj? Elképzelhető, hogy segítségedre lehet néhány új ismeret? Ha igen, szeretettel hívunk és várunk közös alkalmainkra, amelyek közül az elsőn Jelenits István piarista szerzetes-tanár osztotta meg velünk több évtizedes tapasztalatait és rendíthetetlen optimizmusát.
A jövőben minden hónap harmadik csütörtökén találkozunk a Telki Teniszklubban. Szívesen veszünk a témaválasztással és előadó személyéhez kapcsolódó javaslatokat, kérdéseket a család, önismeret, házasság, emberi kapcsolatok és hasonló témában.
  
                                                                                           Bakács Bernadett   

A Telki Önkormányzat  Szociális, Egészségügyi és Ifjúsági Bizottsága, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal és a védőnők kezdeményezésére fontosnak tartotta, hogy tapasztalt, ismert szakemberek segítségével beszélgessünk a gyereknevelésről, családról, házasságról, párkapcsolatokról, a felmerülő nehézségekről és ezek megoldási lehetőségeiről. A kivitelezésben segítséget nyújt Bakács Bernadett, aki – miközben nyolc gyermek édesanyja – bölcsész, újságíró és mentálhigiénés ismereteit kamatoztatva már sikerrel szervezett egy hasonló sorozatot Budakeszin.

(Az első előadás Jelenits István: Legyünk csupán elég jó szülők.)
        


Vissza