Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nagy jövő előtt a magyar pálinka?

Gazdasági rovat > Zsámbék

2016-02-05


Kiemelkedő külgazdasági potenciál rejlik a pálinkában, de a sikernek az előfeltétele az érdekek összehangolása és a szakmai összefogás – emelte ki az agrár-fejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Pálinka Céh Egyesület kétnapos szakmai fórumán, Zsámbékon. A készülő hungarikum stratégiában a pálinka kitüntető szerepet kap.

A hazai pálinkafőzési technológia és a pálinkafogyasztás körüli szemlélet érzékelhetően sokat fejlődött, pozitív irányba formálódott az elmúlt tizenöt évben, amely alapvetően a pálinka szakmának köszönhető – hangsúlyozta Szakáli István Loránd helyettes államtitkár.

A pálinka hazai megbecsültségét jelzi, hogy 2013 márciusában a Hungarikum Bizottság döntése alapján a pálinka és a törkölypálinka voltak az első értékek, amelyek egyedi értékelés eredményeként kerültek be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A helyettes államtitkár elmondta: az agrárfejlesztés területén is készül egy, a pálinkafőzéssel foglalkozó embereket is érintő szakmai program, amely a zártkertek és a bennük lévő gyümölcsösök helyzetét igyekszik rendezni.

Az elmúlt közel húsz évben sokat emelkedett a pálinka megbecsültsége, amely erősíti a pálinkában rejlő komoly bel- és külföldi gazdaságépítő potenciált. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a pálinka ágazat jövője nemcsak a belföldi fogyasztáson múlik, a külpiaci pozícióját is erősíteni kell. A kívánt eredmények eléréséhez elengedhetetlenül szükséges egy tudatosan felépített stratégia, amely az érdekek összehangolásával és szakmai összefogással érhető el.

A készülő hungarikum stratégiában a pálinka kitüntető szerepet kap, ugyanis a hungarikum cím egyfajta lehetőséget biztosít az adott terméknek a brand-tudatosság erősítésére. Mindezek kidolgozásához azonban szükség van a pálinka szakma igényeinek ismeretére, a pálinka előállításban érdekeltek stratégiai iránymutatatására.

A pálinka az a termék a Hungarikumok Gyűjteményében, amely gazdaságélénkítő szerepet is betölthet, további nyereséggel kecsegtető piaci potenciált rejt magában. A lepárlással foglalkozó kis- és közepes vállalkozások tevékenységükkel nagyban hozzájárulhatnak a helyi gazdaság és turizmus élénkítéséhez - mondta el Szakáli István Loránd. (OPH / FM Sajtóiroda)


Vissza