Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az önkormányzati autonómiát félti a MÖSZ új polgármesteri tagozata

Közélet > Budaörs

2016-02-19


A Magyar Önkormányzatok Szövetségének február 18-án megalakult polgármesteri tagozata Wittinghoff Tamás polgármestert (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) választotta meg elnöknek. Az MTI-nek adott közleményük szerint azért fognak össze a polgármesterek, mert féltik az önkormányzatok autonómiáját, amelyet álláspontjuk szerint fel akar számolni a kormányzat.

A tagozat a közoktatással és az önkormányzati feladatellátással foglalkozó állásfoglalást fogadott el, ebben sajnálattal állapítja meg, hogy folytatódott a települések "gyámság alá helyezése". A közoktatás "nem megfelelően előkészített felemás államosítása" mára válságba sodorta a korábban az önkormányzatok által fenntartott iskolák és háttérintézményeik működését - tették hozzá.

A MÖSZ és polgármesteri tagozata arra kéri a kormányt, fejezze be az önkormányzati feladatok folyamatos központosítását, és fogadja el, vannak olyan funkciók, amelyeket helyben lehet a leghatékonyabban ellátni.

A MÖSZ és annak újonnan megalakult tagozata együtt szeretne működni a kormánnyal, egyenrangú partner kíván lenni, és ezt várja el a kormány képviselőitől is - olvasható a közleményben. (MTI)


Vissza