Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Telepített értékeink

Kultúra > Páty

2007-04-02


A Jenei-dűlőt még a falutérkép sem jelzi, pedig az elmúlt századokban fontos „kereskedelmi” útvonal lehetett  Páty-Budajenő-Telki között. Eredetileg kb. 160 fa állt itt, melyből talán száz, közel 80 éves fa maradt meg az egy kilométeres szakaszon. A dűlő a volt tsz-tehenészet végétől indul, de már nem ér el Budajenőig, Telkiig, az út másik végét mára beszántották.

E féltve őrzött  telepített érték felett Andor Ákos, az Europharma Hungária Kft. igazgatója vállalt védnökséget. A volt öttusázó, vívó díjlovaglásban jelenleg is aktív versenyző . Andor Ákos a Jenei-dűlő jobb oldalán egy lovas centrum kialakítását tervezi egy tízhektáros területen, ahol a lovardához kávézó, klubterem, szauna,  játszótér, egy mesterséges tó is kapcsolódna, helyet adva a lótartás és tenyésztés mellett a lovas terápiának és fedett pályás versenyeknek is. A Jenei-dűlőben a földút rendbe hozatalát saját költségén vállalja. A tervek szerint az út bal oldalán kerékpárút, jobb oldalán a lovaglóút vezet majd. A fákat folyamatosan felújítja, csemetékkel pótolja a kipusztult egyedeket, így lassan megfiatalodik a dűlő.
A fák állapota jó, köszönhetően a kitűnő minőségű, löszös talajnak és a közeli Füzes-pataknak, s a szakemberek szerint még legalább 20 évük van hátra A fák ifjítását a szakvélemény megérkezése után kezdjük, remélem hamarosan. Első lépésben a terepet sürgősen meg kell tisztítani a töménytelen hulladéktól, az aljnövényzetet az elhalt részektől. Nagyon sok a jóakaratú, természetet szerető, segítőkész ember Pátyon. Remélem az önkormányzat anyagi támogatásával akár már 2007 őszén megnyithatjuk a fasort a sétálni, pihenni vágyók számára. Addig is szükséges lenne táblával felhívni az arra járók figyelmét, hogy viharos időben ne tartózkodjanak a fák közvetlen közelében a balesetveszély miatt, hiszen a szél ereje könnyen letörheti az elhalt részeket. – nyilatkozott lapunknak Andor Ákos.


Vissza