Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Átadták a Hármashatár-hegyi turistaházat

Életmód > Pest megye

2016-08-10


A 38 férőhelyes turistaházzal együtt az április óta látogatható kilátópontot is felavatták, mely az egykori erdészeti hivatalvezető, fővárosi erdőmester, a Hármashatár-hegy újrafásításában, Budapest zöld tüdejének növelésében elévülhetetlen érdemet szerzett erdész, Gluckler Károly nevét kapta.

A Pilisi Parkerdő Zrt. mint a fővárosban és környékén található kiemelt turisztikai funkcióval és látogatottsággal bíró erdőterületek kezelője 2012-ben kezdte meg a Hármashatár-hegy újjászületésével kapcsolatos munkálatokat. A cél az volt, hogy ZöldBázis Turistaközpont néven egy korszerű ökoturisztikai létesítményt hozzon létre, amely egyben méltó módon tiszteleg a terület nagy múltra visszatekintő repüléstörténeti hagyományai előtt. 2013 őszén indult a hármashatár-hegyi Erdő Ajándéka Erdei Iskola kialakítása, amelyet 2014 tavaszán adtak át. 2014-ben a Hangár Bistro kialakítása, felújítása és a rendezvényhangár tetejének korszerűsítése került napirendre, 2015-ben pedig a kilátópont és a turistaház építése kezdődött el. A beruházásoknak köszönhetően mára rendezvényközpont, étterem, erdei iskola, kilátópont és most már egy minden igényt kielégítő turistaház is várja a látogatókat – a csodálatos budapesti panorámával együtt.A Guckler Károly-kilátópont névtáblájának ünnepélyes leleplezése után az eseményen résztvevők a Hármashatár-hegyi Turistaházhoz vonultak, amit a köszöntő beszédek után elsőkként, belülről is megtekinthettek. Az átadáson köszöntő beszédet mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Kelemen Viktória, Budapest III. kerületének alpolgármestere, és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében kiemelte: „A 22 állami erdészeti társaság közjóléti beruházásai évről-évre növekvő tendenciát mutatnak. A társaságok közös törekvése, hogy az erdő a társadalom minden igényét a lehető legmagasabb színvonalon úgy szolgálja ki, hogy közben a gazdasági és védelmi funkcióját is megőrzi. Az egészséges életmód elengedhetetlen része a természetben eltöltött idő, ezért is törekszik a kormány arra, hogy a magyar nemzet minél több tagja magáénak érezze a páratlan szépségű magyar erdőket, azt remélve, hogy egyre többen óvják, védik majd a természetet.”

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár pohárköszöntőjében hangsúlyozta: „Az állami erdészeti társaságok fontos feladatai közé tartozik a közjóléti tevékenységek ellátása. Az elmúlt évek folyamán számos korszerűsítés valósult meg és további fejlesztések is tervben vannak. Magyarország kormánya az állami erdőgazdaságok segítő társául szegődik a jövőben is.”

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes avatáson elmondta: „Mindig is kiemelt projektként kezeltük a Hármashatár-hegy revitalizációját, hiszen évente csaknem másfél millió látogatót regisztrálunk az általunk kezelt budapesti erdőkben. A mintegy 120 millió forintos beruházástól azt várjuk, hogy a Hármashatár-hegy még inkább megteljen élettel, és olyan szolgáltatásokat nyújtson, amelyek segítségével még jobban megismerhetővé válnak a Budapest környéki és a fővárostól távolabb eső természeti kincseink csodálatos értékei is.”

Az egykori pilótaotthonként funkcionáló, teljesen újjászületett Hármashatár-hegyi Turistaház Koller József Ybl-díjas tervező munkáját dicséri. Az épületben 38 férőhelyet alakítottak ki: a vendégek 12 kétágyas, valamint egy 8, illetve egy 6 ágyas szobában hajthatják álomra fejüket. A látogatók rendelkezésére áll egy közösségi helyiség is, teljesen felszerelt konyhával. A turistaházat az érdeklődők ez év őszétől vehetik először igénybe. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. a „Bejárható Magyarország” programhoz kapcsolódó turisztikai fejlesztéseivel arra törekszik, hogy a természetjárókat megfelelő infrastruktúrával és szolgáltatásokkal fogadó turistaparadicsomként működhessen. A hármashatár-hegyi fejlesztések esetében mindez Budapest belvárosától alig negyedórányi távolságra valósult meg.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza