Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A telki alpolgármester állami kitüntetést kapott

Közélet > Telki

2016-09-07


Az államalapítás és Szent István király emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnep, augusztus 20. alkalmából Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára állami kitüntetéseket adott át.

A 18-án a Pesti Vigadóban tartott ünnepi eseményen ifj. Móczár Gábor Magyar Arany Érdemkeresztet kapott.

Móczár Gábor az Europa Cantat magyarországi irodájának elnöke, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének társelnöke, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. program-, marketing- és nemzetközi kapcsolatok igazgatója eredetileg épületgépészként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, de a kóruséneklés iránti elkötelezettsége végül művészeti menedzsert faragott belőle. 1986-ban a piarista gimnáziumban érettségizett, s volt, hogy három kórusban énekelt egyszerre. Az egyetem után mérnökirodai vállalkozást vezetett tíz éven át, közben a Budapesti Monteverdi Kórusban énekelt. 2003-tól elindította Pomázon a Magyar Kóruskastély projektjét, 2009-től az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat alelnöke, 2012-től elnöke, emellett a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének társelnöke. Felesége Aszódy Gyöngyi ének-zene, karvezetés szakos tanár. Négy gyermekük van, Gábor (22), Boróka (20), Botond (19) és Luca 17 esztendős.

Fotó: Bánkuti Ákos 2016 Telki Fesztivál

*** 

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat közép-kelet-európai regionális központja a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben kezdi meg működését - jelentették be a baranyai megyeszékhelyen augusztus 2-án. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-n (ZSÖK) belül létrejövő új központ 18 közép-kelet-európai ország - köztük a határon túli magyar közösségek - kóruséletét fogja koordinálni. Az államtitkár a városban tavaly nyáron sikerrel megrendezett Europa Cantat kórusfesztiválra utalva úgy fogalmazott: "Pécs megerősítette, hogy az európai kórusmuzsika fellegvára", egyúttal megismételte: a kormány kiemelt szerepet szán a pécsi kulturális intézményrendszernek, amelynek állami finanszírozása jövőre 1,8 milliárd forintra nő. Az Europa Cantatot tavaly július 24. és augusztus 2. között tartották; a nemzetközi kórusfesztiválra 4200 nemzetközi résztvevő érkezett a baranyai megyeszékhelyre, 63 helyszínen 251 koncertet tartottak - idézték fel az eseményen. Az nagyszabású tavalyi programsorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága és a pécsi önkormányzata 150-150 millió forinttal támogatta.

Móczár Gábor, a ZSÖK program-, marketing- és nemzetközi kapcsolatok igazgatója és az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat elnöke ehhez hozzátette: a mintegy 730 millió forint összköltségvetésű kórusfesztivál alatt a szervezők és a résztvevők által Pécsett elköltött összeg az állami és önkormányzati támogatás 218 százalékát tette ki.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a megyeszékhely megpályázta, hogy 2017 júliusában - pécsi felkészülést és debütáló koncertet követően - a városból induljon észak-balkáni turnéra az UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) címével kitüntetett Ifjúsági Világkórusa (World Youth Choir). Hoppál Péter elmondta, hogy a pécsi pályázat sikere esetén a kulturális kormányzat mintegy 20 millió forintos támogatást nyújt.

(MTI/Iránytű/Fotó: Bánkuti Ákos 2016 Telki Fesztivál)

Kapcsolódó cikkeink:
Európa éneklő kulturális fővárosában jártak - 2010-11-06
A valóra vált álom - 2011-03-06

 


Vissza