Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gazdasági bizonytalanság a budaörsi színházban

Kultúra > Budaörs

2016-09-20


Továbbra is pénzügyi gondokkal küzd az önkormányzati fenntartású Budaörsi Latinovits Színház, ennek ellenére az új évadban három színésszel kilencfősre nő a társulat létszáma, s csak idén öt bemutatót is terveznek - tájékoztatta a színház sajtóreferense a szeptember 9-i évadnyitó ülést követően az MTI-t.

Bognár Éva - Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntő szavait idézve - elmondta: a három évvel ezelőtt kinevezett új vezetőség (Frigyesi András igazgató és Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető) érájában sorra szerezték a szakmai elismeréseket, és a közönség is egyre nagyobb számban kíváncsi az előadásokra. Ennek ellenére a társulat továbbra is anyagi gondokkal küzd. A nehézség fő oka, hogy a jogszabályoknak megfelelő működéshez olyan évi előadásszámot kell produkálniuk, amely nem valósítható meg a Jókai Mór Művelődési Központtal társbérletben működő, és így a színháztermet is csak a naptári napok felében használó intézménynek. A vidéki-, illetve a fesztiválmeghívások, valamint az egyéb budaörsi játszóhelyeken bemutatott előadások segítségével igyekeznek kompenzálni hátrányukat.

A teátrum évadnyitóján bemutatták a három új társulati tagot: Takács Katalin Jászai-díjas, Érdemes művészt, Chován Gábort, valamint a frissen végzett Böröndi Bencét - közölte a sajtóreferens.

Idén öt bemutatót tartanak, ebből kettőt szeptemberben: Alfonso Paso: Hazudj inkább, kedvesem! című krimi-vígjátékát, illetve Erich Kästner: A két Lotti című családi darabját. Októberben Takács Katalin és az "életre kelt tárgyak" előadásában Mosonyi Aliz: Az öreg kisasszony autósmeséi kerül színre, míg novemberben Thomas Middleton-William Rowley: Maskarák című drámáját állítja színpadra Berzsenyi Bellaagh Ádám.

Decemberben egy újragondolt Beckett darabot: a Godot-ra várvát láthatja a közönség. Januárban Örkény Macskajátéka következik, tavasszal pedig Budaörsön is bemutatkozik rendezőként Pelsőczy Réka. További egy-egy produkciót állít színpadra Frigyesi András igazgató, valamint Kuthy Ágnes fiatal rendező is.

Mint azt a társulati ülésen bejelentették: számos technikai, arculati újdonsággal rukkolnak ki az új évadban; ezek egyike, hogy a névadó Latinovits Zoltán születésnapjától, szeptember 9-től kezdve a színház honlapja mobiloptimalizált.


Vissza