Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tűzgyújtási tilalom a Pilisi Parkerdő területén

Életmód

2007-04-13


Április 12-től tilos tüzet gyújtani a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt erdőkben a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Az intézkedés többek között a Budai- és Visegrádi-hegység, a Pilis és a Gödöllői-dombság parkerdeit érinti. Az intézkedésre az elmúlt időszak száraz időjárása miatt van szükség. Az előző hetekben a főváros környéki erdőkben nyolc alkalommal lobbantak fel a lángok. A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

A hómentes tél után, az elmúlt hetek szeles időjárása nagyon kiszárította az avarszintet és az erdő talaját. A tüzek az avarban keletkeztek és terjedtek tovább. A talaj közeli tűz elpusztíthatja a méretes fákat is, mert a nagy hőhatás következtében a törzs alján sérül a tápanyagot szállító háncs. Hosszú távon sokkal nagyobb kárt jelent az öreg erdőállományok alján növekvő facsemeték megsemmisülése. Ekkor a tűz ugyanis a jövő erdeinek létét veszélyezteti.
Az elmúlt időszak tűzesetei az emberi gondatlanság rovására írhatók. Az okok között szerepel az eldobott cigarettacsikk, el nem oltott tábortűz, de volt olyan tűz is, amely hajléktalantelepről indult ki. Egyes esetekben a szándékos gyújtogatás sem kizárt. Április elején Pilisborosjenő, Budakalász községhatárokban valamint Budapest XII. és XVII. kerületében égett az erdő, összesen mintegy 10 hektáron. Az erdei tüzek oltását sok esetben nehezíti a rossz megközelíthetőség, a tűzoltóautók által járhatatlan terep. A tüzek eloltása után az erdészet munkatársai napokon keresztül őrszolgálatot látnak el az érintett területen, a gyakran előforduló visszagyulladások megakadályozására. A talajban lévő fás részek, a gyökérzet ugyanis napokon keresztül izzásban maradhat, és szél hatására újra fellobbanhatnak a lángok.
A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes. Az erdőterületre bevezető utakon, a tűzrakóhelyek mellett táblák hívják fel a kirándulók figyelmét a tűzgyújtási tilalomra. A tilalmat megszegők helyszíni bírságra illetve feljelentésre számíthatnak.


Vissza