Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Biatorbágyiak nyitották a Fölszállott a pávát

Kultúra > Biatorbágy

2016-11-08


„Lámpalázasak vagyunk, de a fellépések nagyon jól sikerülnek” Palotai Gergely, a Biatorbágyról érkezett Barackvirág tánccsoport tagja szerint, s mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a három éve alakult csapat nyírségi táncaival elrabolta november 4-én a tehetségkutató első elődöntőjében Tímár Böske szívét.

A a Csillagszemű Táncegyüttes vezetője friss, magával ragadó, bájos előadásnak értékelte a biatorbágyi barackvirágok produkcióját, amely méltó nyitánya volt az idei versenynek. Olsvai Imre népzenekutató szavait idézve, a biatorbágyi gyerekek előadása valóságos lelki vitamin volt a számára. A színesen pörgő szoknyák forgataga mellett a fiúk virtuózan, elegánsan táncoltak. Szédike című táncjátékukban azt a régi játékot is felidézték, amelyben a lányok addig pörögtek, míg elszédültek. Az nyert, aki a végén állva maradt.

Felkészítőik, Kovács Gábor és Strack Orsolya titokban nevezte be a gyerekcsapatot a versenybe. Csak a selejtezőn tudták meg, amikor bekerültek, hogy mi volt a tét. A majd tízperces táncot a gyerekek gyakorlatilag végigénekelték, kristálytiszta gyerekhangon, s a szusz sem fogyott ki belőlük a fergeteges tánc ellenére sem, ami még gyakorlott felnőtt táncosoknak is csak ritkán sikerül. Agócs Gergely a zsűriben meg is dicsérte őket: az 1988-ban népdalénekesként Ki mit tud?-ot nyert Orsi néni nem csak a tánctudását, de az énektudást is belépjük plántálta, ezért tőle plusz egy pontot remélhettek a lelkes barackvirágos táncosok.

Sajnos az 56 pont nem volt elegendő a továbbjutásra a rendkívül szoros mezőnyben, de ez mit sem von le abból az élményből, amit a Duna televízió közvetítésének köszönhetően nem csak országosan, de a világ minden táján a műsort követő magyar közösségeknek nyújtottak. Láthattuk, milyen lehetőségek rejlenek a Barackvirág tánccsoportban, s állítom, van mire építeniük a csapat jövőjét. Kíváncsian várom újabb indulásukat egy következő Fölszállott a páva-versenyen.

Koós Hutás Katalin

Vissza