Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A perbáli Maklári József Kórusról dióhéjban

Kultúra > Perbál

2007-05-05


Már csak távoli emlék az első este, amikor 2003 novemberében először találkoztunk. Egy egyszerű, Mozartnak tulajdonított kánont tanítottam.

Hamar kiderült, hogy csupa szív emberek ülnek velem szemben, telve a zene iránt érzett ösztönös vonzalommal. Nem volt nehéz megszeretnem őket. Pedig kemény, göcsörtös fába vágtuk a fejszénket, hiszen a zeneirodalom számos olyan szép művével birkóztunk meg, amelyek igazi kihívást jelenthetnek egy amatőr kórusnak. Fárasztóak, olykor kemények a próbák, azonban ez elengedhetetlen feltétele a sikernek. Rengeteg munka kell ahhoz, hogy megszülessen egy élvezhető mű, hogy közelítsen előadásban ahhoz, ahogy azt a szerző is elképzelhette. Egy művet elénekelni, lapról leolvasni nem nagy kunszt, de azonosulni a tartalmával, lelket varázsolni bele, az már komoly feladat. A Maklári kórus tagjai ezt az akadályt szívós kitartással, nagyszerű odaadással igyekeznek legyőzni.
 Mára már heti két próbát tartunk szerdán és pénteken. Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Palestrina, Mozart, Bach, Händel, Certon, VIII. Henrik., és meg sok más zeneszerző műveiből tanultunk meg ez idáig több mint negyven művet. Van egy kedves énekesem, aki számon tartja az újdonságokat - bizony én is meglepődtem ezen a számon!
 Nemrégiben CD-t is sikerült készítenünk! Ezen hallhatók azok az egyházi és világi dalok, melyeket legszívesebben énekelünk
Majdhogynem – mai szóval – kistérségi kórusnak is nevezhetnénk magunkat, hiszen járnak ide Piliscsabáról, Tinnyéről Telkiből, Gyermelyről, Zsámbékról is. Harminc fölött van az állandó létszámunk. Szívesen mutattuk és mutatjuk meg tudásunkat úgy a perbáli ünnepeken, mint másutt az országban, vagy a határon túl is akár. Fogadjanak bennünket szívesen!
                                                                              Lisztes László karnagy

Vissza