Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Isonzó Expressz 2017 a caporettói áttörés 100. évfordulóján

Panoráma > Budakeszi

2017-04-26


Dr. Kövér László magyar és Milan Brglez szlovén házelnökök fővédnökségével indul ötnapos útjára az Isonzó expressz július 16-án Budapestről, s a caporettói áttörés 100. évfordulójáról, az I. világháború tizenkét isonzói csatájának sorát záró hadművelet eseményeiről emlékezik meg - hangzott el  a Nyugati pályaudvar királyi várójában ma délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón felszólalt Kelemen András, az Országgyűlés hivatalának elnöki főtanácsadója, dr. Holló József, ny. altábornagy, a kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos, Ksenija Skrilec, a Szlovénia magyarországi nagykövete, Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője és Csík János, az Isonzó expressz idei útján a vonaton utazó Csík-zenekar vezetője.

Az eseményen részt vett a különvonat ötletgazdája, T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője, Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bánkuti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kurátora, Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa, a Magyar Tartalékos Szövetség Hagyományőrző Tagozatának vezetője.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az utazás első napján a két házelnök a magyar-szlovén határon, Jesenice állomáson találkozik, és együtt utaznak az Isonzó Expresszel az egykori tolmeini osztrák-magyar hídfő egyik legfontosabb utánpótlási vasútállomására, a festői Most Na Sociba. A központi megemlékezésre, a modrejcei katonatemetőben kerül sor, ahol mintegy 1600, a tolmeini hídfőnél elesett osztrák-magyar katona nyugszik. Az eseményen közös szlovén-magyar katonai ünnepséggel, és koszorúzással tisztelegnek a hősök emlékének.

Az Isonzó Expressz 2015-ben a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és a Háborús Kegyeleti Főosztály, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft. közös összefogásának köszönhetően jött létre. A történelmi emlékvonattal az a nemes szándék vezérelte a szervezőket, hogy az egykori világháborús történelmi helyszínek elsősorban magyar vonatkozású emlékhelyeit történészek kalauzolásával felkeressék, és kegyelettel emlékezzenek meg az ott harcolt katonákról.

A különvonat 2017. július 16-20. között ötnapos körutazása során bejárja a Nagy Háború egykori olasz és szlovén hadműveleti területeit, hogy megemlékezzen az első világháború egyik legvéresebb frontján elesett több százezer magyar katonáról.
A zarándoklat jellegű programsorozat szlovén és olasz területeket és településeket érint - Doberdó-fennsík, San Martino del Carso, Monte San Michele, Gorizia (az egykori Görz) és Nova Gorica városa, Kobarid (Caporetto), Tolmin (Tolmein) környéke, a szlovéniai Isonzó szlovén nevén Soèa völgye.

Az Isonzó Expresszt idén harmadik alkalommal is a MÁV Zrt. leányvállalata, a MÁV Nosztalgia Kft. közlekedteti, és gondoskodik a történelmi-turisztikai programok színvonalas lebonyolításáról.

A vonat a Semmering-hágón, a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül közlekedik, Ausztrián át Szlovéniába. A vonat fedélzetén színvonalas szolgáltatásokat biztosítanak az utazóknak: első világháborút kutató történészek előadásai hangzanak el, mely kiegészül az eredeti helyszíneken átadott történelmi ismeretekkel, valamint fotókiállítás és a hagyományőrzők katonai bemutatói tekinthetők meg. Az emlékvonat közösségi kocsijában Csík János népzenész, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje és barátainak műsora várja az utazókat. A zenekari formáció kifejezetten az Isonzó Expressz kedvéért áll össze, hogy szívet, lelket melengető zenei élményt nyújtsanak a világháborús katonadalok és népdalok felelevenítésével. Az Isonzó Expresszre Standard és Pullman Club osztályon válthatnak jegyet. A szerelvény retro élményvonati kocsikkal és klimatizált nosztalgia étkezőkocsikkal közlekedik. A közös magyar-szlovén kiadásban, magyar nyelven megjelenő „Az Alpoktól az Adriáig, az Isonzó front” útikönyve, valamint színvonalas fedélzeti kiadvány is segíti az emlékutazáson résztvevők tájékoztatását.

Részletes program és jegyvásárlás

Kapcsolódó cikkünk: Egyre több a magyar felirat az Isonzó-fronton - 2016-11-16


Vissza