Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Négyszázféle gyógyszert érintett a raktártűz

Gazdasági rovat > Budaörs

2017-05-03


Négyszázféle gyógyszert érint a budaörsi raktárban keletkezett tűzeset, a hatóság azonban nem számol gyógyszerhiánnyal a magyarországi forgalmazásban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatójának május 2-i nyilatkozata szerint.

Pozsgay Csilla a sajtótájékoztatón a raktárbázison tárolt készletek pontos mennyiségéről nem adott felvilágosítást. Azt mondta, hogy a raktárban lévő gyógyszerek egy része semmisült csak meg, de a többi készítményt is füst- és hőhatás érhette. A gyártó felelőssége megállapítani azt, hogy ezek a patikaszerek később forgalomba hozhatók-e - tette hozzá.

A főigazgató beszámolt arról, hogy csaknem tucatnyi, gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cég tárolta készítményeit a budaörsi telephelyen, és javarészt külföldi termékekről van szó.

Annak érdekében, hogy a hazai gyógyszerellátásban hiány ne keletkezzen, illetve megelőzendő, hogy a patikák bizonyos készítményekből készletet halmozzanak fel, a nagykereskedők is folyamatosan ellenőrzik a rendeléseket, és nagy mennyiséget nem engednek ki a gyógyszertárakba - ismertette Pozsgay Csilla.

Hozzátette: tapasztalataik szerint a cégek mindent megtesznek a magyarországi ellátás biztosítása érdekében, de egy esetleges patikai felvásárlási hullám valóban megbolygathatja az ellátást. Ezen felül az OGYÉI gyorsított eljárásban adja ki azokat az engedélyeket, amelyekkel a gyógyszerek pótlását oldják meg - környező országokból - a gyártók.

Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, változó, hogy melyik gyógyszercég mekkora mennyiségű készletet tárolt a raktárban, volt, amelyiknek kétheti, de volt, amelyiknek két hónapra tárolt adag égett meg.

Feltételezhetően elektromos szikra okozta a tüzet, de a vizsgálatok még nem zárultak le - mondta Pozsgay Csilla. Kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy a katasztrófavédelem a tűz keletkezésétől számított 24 órán keresztül nem mért egészségre ártalmas légszennyezettséget.

A UPS Healthcare budaörsi létesítményében, a Pharmaparkban április 25-én reggel ütött ki tűz. A raktárkomplexum 15 ezer négyzetméteres az irodákkal együtt, és ebből egy ötezer négyzetméteres terület égett le. (MTI)

Vissza