Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Templomépítők

Kultúra > Páty

2007-05-09


Harkai Gábor plébánossal februárban készített interjúnkat azzal zártuk, hogy márciusban pályázatot írnak ki a pátyi római katolikus templom kivitelezésére. Mi történt március óta?
A templomépítés rövid története


-  A tárgyalások folynak. Április elejére kértük be a kiválasztott cégektől árajánlatukat az egész templomberuházásra, alaptól egészen a kertrendezésig.
-  Mennyi kivitelező cég nyújtott be pályázatot?
-  Három kivitelező cég nyújtott be ajánlatot a teljes kivitelezésre.
-  Ki a nyertes?
-  Sajnos ezek közül egyiket sem tudta kiválasztani az értékelő bizottság nyertesként. Azt a döntést hoztuk, hogy újból megpályáztatjuk a munkálatokat, de csak a templom szerkezetkész állapotáig kérjük az árajánlatokat benyújtani. Az ajánlatok beadási határideje 2007. május eleje.
-  Mikor kezdik meg az építkezést? 
-  Az ajánlatok beérkezése után dönt a testület a kivitelező személyéről és az építkezések az Egyházmegye jóváhagyása után kezdődhetnek el.
                                                                                                                                             Hájas

Először csak féltucatnyian voltak, de nekikezdtek. Tervükhöz megnyerték az önkormányzatot, ahonnan kedvezményes árú telket kaptak, valamint a püspökséget, ahol az ekkorra már jól megalapozott és kidolgozott elképzelésre igent mondtak és anyagi támogatást nyújtottak. 2000. június 17-én megtörtént a szimbolikus alapkőletétel. 2002-ben az egyházközség meghívásos, költségtérítéses tervpályázatot írt ki, a közösség tetszését azonban nem nyerték el a beadott, egyébként jó nevű építészek által jegyzett pályaművek. Olyan épületet szerettek volna, ahol a hagyományos szakrális funkciók kiegészülnek a közösségépítésre szolgáló terekkel.
Újabb pályázatot írtak ki, ahol a pátyi születésű fiatal, de már megfelelő referenciákkal rendelkező Gutowski Robert munkája egyértelmű győzelmet aratott. Spányi Antal megyéspüspök is áldását adta az elképzelésre és 2005 októberében építési biztost nevezett ki Brezina Károly egyházmegyei vagyonkezelő személyében. Az építési engedély kiadásáig azonban rögös út vezetett. A környező telkek tulajdonosai között akadt egy, aki megfellebbezte az eljárást. Végül a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Építésügyi Főosztálya elutasította a templom építési engedélye ellen másodszor benyújtott fellebbezést is.
A templomépítés gondolata Pátyon igazi ökumenikus üggyé vált, a hagyományosan református falu lakosai felekezeti hovatartozástól függetlenül támogatják az új templom megépültét. A tervek szerint 2008. november 5-én, Szent Imre napján felszentelhetik az új pátyi Szent Imre templomot.

Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány
Adószám: 18687996-2-13
Bankszámla: Biatorbágy és Vidéke Takarékszövetkezet 64500027-13400022


Vissza