Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi próbál ellenállni az átmenő forgalomnak

Közélet > Budakeszi

2007-05-10


Budakeszin a Fő utcán és az azzal párhuzamos utcákban élők számára napról napra elviselhetetlenebbek a településen átmenő forgalom okozta hatások. Lakossági nyomásra és szakértői javaslatra a képviselő-testület rendeletet alkotott az érintett utcák forgalmi rendjének megváltoztatására annak érdekében, hogy a Budapestre igyekvő áradatot a Fő utcára szorítsa. A forgalmi rend változása elsősorban Telki-Budajenő-Perbál, kisebb részben Páty autósait érinti, s kísérleti jelleggel egy hónapig, május 21-től június 21-ig tart. Ez után döntenek majd arról, hogyan tovább.

Az új rendelet értelmében Budakeszin lefelé egyirányúsítanak minden Fő utcával párhuzamos utat, amiken eddig a bedugult főutat el lehetett kerülni és be lehetett előzni a főváros felé a reggeli csúcsforgalomban. Így lesz egyirányú:
-  a Kálló esperes utca a Szanatórium utcától a Rózsa utca felé. Az Esze Tamás utca már eddig is egyirányú volt.
-  a Széchenyi utca a Rózsa utcától az Erkel utca felé, valamint a Temető utcától a Fő utca felé
-  a Bibó utca a Rózsa utcától az Erkel utca felé
-  a Batthyány utca az Erkel utcától a Rózsa utca felé. Ez lesz az egyetlen utca, amin autóval csak felfelé lehet menni 
-  a Rózsa utca a Fő utcától a Széchenyi utca felé
-  a Mezei Mária utca a Fő utcától a Rákóczi utcáig
-  az Erdő utca az Erkel utcától a Kossuth utca felé. A Gyöngyvirág utca már eddig is egyirányú volt.

A legfelső becsatlakozási lehetőség a Fő utcába tehát az Erkel utcai lámpás kereszteződések lesznek. Az új forgalmi rendet az Erkel utcai és a Fő utcai közlekedési lámpák áthangolásával próbálják majd segíteni. Az illetékes szakbizottság, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke szerint félő, hogy a kísérlet átmeneti káoszt okoz csak. Véleménye szerint szélesebb körben kellene egyirányúsítani, s az új rendet parkolási lehetőségekkel, a csatlakozó útszakaszok forgalmának rendezésével és a Szépjuhásznénál egy körforgalommal kellene kiegészíteni.


Vissza