Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Rostás Pál feltámadása

Panoráma > Budakeszi

2017-09-27


Margittai Gábor és Major Anita háromrészes, díjnyertes riportfilmje, amelyet a Médiatanács a Neumann János-pályázaton támogatott, Rostás Pál történetén mutatja be a Monarchia eleven emlékezetét és azt, hogyan él ma az Isonzó népe. A szobrot a Budakeszi Kultúra Alapítvány és szlovén hagyományőrzők közösen 2013-ban állították helyre.

Kisebbfajta csoda történt kétszáz éve, 1813. október 3-án: egy magyar huszár, bizonyos Rostás Pál, hét francia lovassal és hatvan gyalogossal, Napóleon visszavonuló katonáival vette föl egymaga a harcot, hogy megvédjen egy sebesültszállító trént, mely bajtársaival igyekezett biztos menedékbe. A küzdelemnek és a huszár hősi halálának szemtanúja volt a kis szlovéniai falu, a Vipava melletti Log lakossága, amely méltó módon temette el a fiatalembert. Száz évvel később – száz évvel ezelőtt – meglepve tapasztalták a Wippach–Görz-országúton az isonzói és doberdói frontvonalra masírozó magyar katonák, hogy anyanyelvükön olvasható dicsőítő felirat egy huszárszobor talapzatán, amely a magyarlakta területektől sok száz kilométerre áll.

A film a szeptember 18-24. között először megrendezett Hét Domb Filmfesztiválon Komlón az ismeretterjesztő természetfilm kategóriában 2. helyezést ért el.

A film ide kattintva is megtekinthető.

A Budakeszi Kultúra Alapítvány és Margittai Gábor Közös könyvbemutatója 2017. október 12-én csütörtökön 18 órakor Budakeszin:
Vissza