Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tanítsunk toleranciát!

Kultúra > Nagykovácsi

2007-05-12


Tanítsunk toleranciát az angol nyelv segítségével elnevezésű program keretében csütörtökön és pénteken Szerbiából és Romániából érkezett 12-14 éves diákok tartanak színielőadást Better Together (Jobb együtt) címmel angol nyelven Nagykovácsiban és Budapesten - tájékoztatta a STOP szerkesztőségét az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóosztálya.

Sánta Gergely, a programot szervező civil szervezet vezetője elmondta, hogy a tolerancia-tanítást az Egyesült Államok külügyminisztériuma támogatja.

Szerb és román gyerekek csütörtökön délután két órakor az Amerikai Nemzetközi Iskolában, majd pénteken a Karinthy Frigyes Két Tannyelvű Gimnáziumban közösen írt, a toleranciáról, vagyis egymás jobb megértéséről, a kulturális különbségekről és azonosságokról szóló darabjukat adják elő magyar, illetve más országokból érkezett, de itt tanuló diáktársaiknak.

A Tanítsunk toleranciát az angol nyelv segítségével nevű program tavaly nyáron egy balatonlellei angol nyelvű táborozással indult. Hatvanöt tanuló - 12-14 évesek -, köztük 12 roma diák Szlovákiából, Magyarországról, Szerbiából és Romániából 13 tanár és 6 ifjúsági vezető társaságában sportolt, színjátékot adott elő, képzőművészeti és kézműves foglalkozásokon vett részt.

A kísérő tanárok két héten át délelőttönként két amerikai szakpedagógus vezetésével továbbképzésen vettek részt és tanulták, hogy miként tanítsák a toleranciát.

A mostani magyarországi bemutató úgy született, hogy a lellei táborozáson részt vett szerb és román diákok on-line tartották egymással a kapcsolatot és írták a darabjukat. Később szerb tanulók Temesváron találkoztak román társaikkal, majd a vajdasági Palicson és Szabadkán a szerb gyerekek fogadták román társaikat, s személyesen is összecsiszolták a Jobb együtt című előadásukat.

Valamennyi gyerek saját országában állami iskolába jár és jó képességeket mutat az angol nyelv tanulásában - tette hozzá a szervező.

Azt is elmondta, hogy a tavalyi táborozás sikerén fölbuzdulva idén is megrendezik Balatonlellén a toleranciatanulás-tábort augusztus 4. és 18. között. Horvátországból, Szerbiából, Montenegróból, Romániából, Magyarországról várnak gyerekeket, fiatalokat, albán gyerekeket Koszovóból, valamint roma származású diákokat a felsorolt országokból, térségekből. A kísérő tanároknak nagyon jól, a gyerekeknek alapszinten kell beszélniük angolul.  (STOP)


Vissza