Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A paradicsommadaras ablak

Építészet > Páty

2007-06-01


A pátyi építkezési kultúrára – még egyházi vonatkozásban sem – nem jellemző a kristályüveg alkalmazása. Az árpád utcai ház eredetileg oszlopos, tornácos, alápincézett parasztház volt. Építtetője már akkor eltért a falusi hagyományos építkezés formáitól.

A nyeregtetős épület utcafronti részén beépített nagy, kristályüveges ablak kerete a ház építésekor került a helyére és valószínűleg az üveg is a kerettel együtt érkezett.  Szabó Gabriella a ház asszonya elmondta, hogy a tulajdoni lapon 1934-ben építési telekként regisztrálták a területet. Így valószínű, hogy az építkezés 1935 után kezdődött. A falubeliek a ’36-40-es évekből már emlékeznek a díszes ablakra, amit jelenlegi tulajdonosai 1987-ben vásárolták a Tolnai-családtól.

Az üveg misztikumba oldódó racionális formavilág. Misztikumát színvilága, racionalitását a természettől kölcsönzött szépsége adja. Közel tíz színt tudunk megkülönböztetni. A madarak egymással szemben állnak. Jégkék tekintetük, a sárgás csőr, vörös fejrész, kék színű nyak, aranysárga mellrész, az ablakszárnyakon végigfutó, bordó, kék, zöld, sárga színpompás tollazatú farkrész összeér a párkányhoz közeli, alsó részen frízként futó virágmotívummal. Az ablaksarkokban stilizált Bourbon-liliom motívum található. Az ablak középső traktusa díszítés nélküli, lekerekített, kék színű üvegkerettel, benne kilenc darab víztiszta kazettával. Az üveg készítője és a készítés dátuma nem ismert.

Hájas Ágnes


Vissza