Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A klímaváltozás ellen

Életmód > Zsámbék

2018-05-15


161 csapat közel ötszáz versenyzője mérte össze a tudását az Országos Erdészeti Egyesület középiskolásoknak szóló „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőjén. A győztes a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium „Borostyánok” nevű csapata lett. A 10. helyen a zsámbéki premontrei Fakopáncsok végeztek.

A négy elméleti fordulóból és egy videó készítési feladatból álló verseny témája az erdők és a klímaváltozás kapcsolatát mutatta be, szorosan kapcsolódva a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott ismeretterjesztő programhoz.

Az Országos Erdészeti Egyesület „Fedezd fel az örökséged!” online országos erdőismereti vetélkedőjének keretében az első 10 helyezett csapat tagjai április 27-én személyesen is megismerkedhettek a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásaival, hiszen a budapesti Hármashatár-hegyi Kiránduló Központban tartott ünnepélyes díjátadót követően erdész szakemberek vezetésével terepi programon vehettek részt.

A verseny 10. helyezettje a „Fakopáncsok” csapat: Vass Botond, Péti Dominik, Halbauer Alexandra – Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola. Az összes díjazott megtalálható a www.vetelkedo.oee.hu honlapon. A csapatok által készített videókat a „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedő Facebook-oldalán lehet megtekinteni: https://www.facebook.com/fedezdfel/)

A díjakat Ugron Ákos Gábor, állami földekért felelős helyettes államtitkár, Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója adta át. A túrafelszerelések vásárlására felhasználható értékes utalványok mellett az első tíz csapat A Mi Erdőnk magazin és a Turista Magazin egy éves előfizetésével is gazdagodott.

Az erdők megóvásához pedig az erdők alapos megismerésére és a fák szeretetére is szükség van, aminek támogatására egy új eszközt, az okostelefonra fejlesztett Fa Book interaktív fahatározó applikációt is bemutatta az eseményen az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója. Az Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető alkalmazás, amely bemutatása a tavaszi lombfakadással egy időben kezdődik, 111 fa- és cserjefaj azonosításához nyújt a terepen segítséget. A program részeként a hazai erdők fásszárú növényeit bemutató képekből az applikációt támogató online fotótár is készült, amely a www.fabook.oee.hu oldalon érhető el. Innen iskolai versenyekhez, ismeretterjesztő előadásokhoz, oktatási anyagokhoz bárki szabadon letöltheti a hazai erdők fafajainak tudományos igénnyel készült fotóit.

A “Fedezd fel az örökséged! – 2018” vetélkedő eredményei ide kattintva olvashatók!

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza