Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tíz éve újították meg a legkeletibb vasúti őrházat

Panoráma

2018-05-21


2018. május 11-én avatták fel Gyimesbükkön a legkeletibb magyar vasúti őrházat, melyet a Budakeszi Kultúra Alapítvány szervezése mellett a szervezet több mint kétszáz adományozójának és a helyi tanácsnak a támogatásával készült el.

A vasúti őrházhoz május 20-án, Pünkösd vasárnapján délben érkezett meg a Budapestről induló, a Szent István király tiszteletére feldíszített mozdony vontatta  Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonat a Karakó-völgyhídon keresztül.  A zarándokok Gyimesbükkön szentmisén vettek részt a Gyimesek legrégebbi kápolnájának, a kontumáci (egykori vesztegzári) Nagyboldogasszony-kápolna szabadtéri oltáránál. hoz. Az utasok előző nap a csíksomlyói búcsúban, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepén vettek részt.

 

MTI Fotó: Veres Nándor

A magyar többségű Gyimesbükk Erdély egyik legkeletibb települése. Vasútállomása a Magyarországot Moldvával összekötő vasútvonal egykori magyar határállomása volt. Gyimesbükköt a romániai megyék 1968-as kialakításakor a moldvai Bákó megyéhez csatolták, és elválasztották a Hargita megyéhez besorolt Gyimesközéplok és Gyimesfelsőlok településektől, amelyekkel együtt a Gyimesek néprajzi egységét alkotja.

Délben a kontumáci kápolna melletti szabadtéri színpadon Mária országa címmel ünnepi koncertet és Páva gyermekgálaműsort adott elő a szegedi Népzenei Kamaraműhely Dugonics András Piarista Gimnázium kamaraegyüttese Fábri Géza vezetésével; az Arany Páva díjas Erdélyi Luca (Üllés)  népdalénekes; az Ezüst Páva díjas Gyur Gabriella (Trunk) népdalénekes, a szintén Arany Páva díjas Cickom Énekegyüttes (Maksa, Székelyszenterzsébet) Kászoniné Fejős Gabriella vezetésével, valamint a gyimesbükki fiatalok hagyományőrző együttese Tankó Előd vezetésével. A műsor zenei szerkesztője Fábri Géza és Fábri-Ivánovics Tünde volt, művészeti tanácsadók Juhász Erika, Kóka Rozália és Salamon József.

MTI Fotók: Mohai Balázs

A magyar kormány ötven millió forintos támogatásával közösségi ház létesült Gyimesbükkön. Az öregtemplomból átalakított épületet Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át május 21-én, pünkösdhétfőn a római katolikus egyházközség területén.

MTI Fotó: Veres Nándor

Az államtitkár megköszönte a gyimesi csángóknak a hűséget a hazához, a nemzethez, a magyar nyelvhez, a magyar kultúrához és a megőrzött hagyományokhoz. Hozzátette: ezt a hűséget próbálta a magyar kormány meghálálni a felújításhoz nyújtott segítséggel.

Megjegyezte: a gyimesieknek az lesz a feladatuk, hogy megtöltsék a közösségi házat, és közösséget teremtsenek. Ha ez megtörténik, továbbra is érdemes lesz Magyarországról és a világ minden tájáról eljönni a Gyimesekbe. Az államtitkár kijelentette: számíthatnak Magyarország támogatására azok, akik közösséget teremtő, identitást megőrző létesítményeket hoznak létre Erdélyben.

Amint Salamon József gyimesbükki plébános felidézte, az épület „szükségtemplomként” működött, míg 1974 és 1976 között fel nem építették melléje Gyimesbükk központi plébániatemplomát. Korábban csak a település központjától távol, a Tatros folyóba ömlő patakok szűk völgyeiben voltak templomok a településen.

Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke, általános helynök megáldotta meg. Az épületben a magyarokat tömörítő gyülekezet nemrég nősült fiatal kántora is lakást kapott.

 

MTI Fotó: Veres Nándor


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg