Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az egészségház is fejlesztési forráshoz jut

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2018-10-05


Az Egészséges Budapest Programban (EBP) 112,7 millió forinthoz jut a biatorbágyi egészségház, melyet korszerű digitális radiológiai diagnosztikai rendszerre fordít. Egervári Ágnes igazgató az október 4-én úgy nyilatkozott, hogy a fejlesztések a lakosság igényeihez igazodnak, így a 2009 óta működő rendelőben az alapellátás mellett már a szakellátások is elérhetők.

A teljes egészében önkormányzati alapítású nonprofit kft. működtetésében álló intézmény sikeresen pályázott egy egészségfejlesztési iroda létrehozásáért, a praxisközösség kialakítására kiírt pályázat pedig folyamatban van. Az EBP-n belül elnyert fejlesztési forrásból most egy korszerű digitális röntgent vásárolnak és kiépítik az ahhoz szükséges informatikai rendszert is – mondta.

Cserháti Péter, aki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakértőjeként felel az EBP-ért, arról beszélt, hogy a település lakosainak eddig a fővárosba kellett utazniuk a diagnosztikai felvételért, ami – a közlekedést figyelembe véve – nem volt mindig ideális. Emlékeztetett: a kormány 32 szakrendelő esetében döntött a kiviteli tervekről, több mint 58 milliárd forint értékben.

Tarjáni István, Biatorbágy polgármestere elmondta, a fejlesztési pénzből húszmillió forint az önkormányzat saját forrása. Kiemelte, nemcsak a helyi lakosok, de a környező településeken élők is szívesen veszik igénybe az egészségház szakrendeléseit, ezért mindenképpen indokolt volt a fejlesztés.

A kormány 2017-ben döntött arról, hogy 700 milliárd forint költségvetési forrást biztosít Pest megye és a főváros egészségügyi fejlesztéseire, az ellátások megújítására. Ennek keretében a három centrumkórház és 25 társkórház fejlesztésén túl 32 szakrendelő megújításáról is döntés született. A jövő évi költségvetésben 41,9 milliárd forintot biztosít a kormány az EBP-re. (MTI)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg