Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt Mészner Éva

Panoráma > Budakeszi

2019-02-06


Életének 87. évében Mészner Éva, a tavaly nyáron elhunyt Deberle Antal felesége is távozott. A Budakesziről 1946-ban kitelepítettek neckarsulmi közösségének elmaradhatatlan tagjai voltak. Utolsó útjára február 5-én kísérték a németországi Meckersheim temetőjében, ahol férje is nyugszik.

A temetési szertartáson egy magyarul kiválóan beszélő orgonista a magyar himnuszt is eljátszotta. A lelkész, ismerve a magyar himnusz szövegét, a végén hozzátette: Isten ne csak a magyart, hanem a németeket is áldja meg.

A halottat búcsúztató dallamok között a skót eredetű dal, az Amazing Grace is magyar szöveggel hangzott el.

A lelkész röviden beszámolt az elhunyt életének fontosabb mozzanatairól, hogy Budakeszin született, ahonnan egy korábbi német külügyminiszter, Joschka Fischer is származik. Fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy a házaspárt szülőfalujuk, Budakeszi kitüntette (Deberle Antal 2001-ben Budakesziért emlékérmet kapott). Éva a kitelepítés után 1955-ben ment hozzá Deberle Antalhoz (1930-2018), akivel hasznos tagjai lettek Meckesheimnek. Munkáján túl (egy időben még taxizott is Éva) komoly segítséget jelentett a templom körüli teendőkben.

A temetésen a Budakesser Gemeinschaft részéről Rosina Schmalzhaf és férje jelentek meg, és helyezték el a megemlékezés virágait egykori tagtársuk sírjánál.

Forrás: Albrecht György, fotó: Albrecht Klára, Németország

Kapcsolódó cikkeink:
Hatvanöt éve találkoznak - 2011-09-20
Elhunyt Deberle Antal - 2018-07-10


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg