Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Forgalomkorlátozás: felújítják a Pasaréti utat

Gazdasági rovat > Pest megye

2019-03-21


Két kilométeres szakaszon, "faltól falig" megújul a II. kerületi Pasaréti út alsó, Szilágyi Erzsébet fasor és Pasaréti tér között húzódó szakaszán a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásával a BKK kivitelezésében. Forgalomkorlátozások április elejétől várhatók. Az útépítés mellett érzékelős lámpákat telepítenek, lelassítják a forgalmat és parkolási tilalom is lesz.

Ekkor a Pasaréti utat a Pasaréti tér felé részlegesen egyirányúsítják, várhatóan két ütemben, először a Szilágyi Erzsébet fasor és a Gábor Áron utca, majd a Gábor Áron utca és a Pasaréti tér közötti szakaszon.

Lelassítják a forgalmat
Mintegy két kilométeres útszakaszt újítanak fel, ahol szükséges, teljes útszerkezet-, egyéb esetben burkolatcserével. A buszmegállók az öblökben bazaltbeton burkolatot, a többi, az útpályán lévő megálló aszfaltburkolatot kap. Az útszakasz a felújítás után is 2x1 sávos marad, ugyanakkor a forgalombiztonság növelése érdekében kissé szűkebb lesz az útpálya, ami lassabb haladásra ösztönzi az ott közlekedőket.
Felújítják a járdákat – amelyek beton térkőburkolatot kapnak –, valamint a kapubehajtókat is.

Érzékelős jelzőlámpák
Új jelzőlámpákat telepítenek a Nagyajtai utca és a Hidász utca csomópontjában, amelyek az autóközlekedés folyamatosságát segítik azzal, hogy beépített érzékelőik a tényleges forgalom nagyságát figyelik, és aszerint adnak hosszabban tartó zöld jelzést az egyes irányokba. A gyalogosok biztonságára is nagyobb hangsúlyt fektetnek: a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyeknél középszigeteket telepítenek.

Parkolási tilalom és új parkolóállások
A Pasaréti út felújításával rendezni kívánják a parkolási helyzetet is, ugyanis sokan szabálytalanul várakoznak gépkocsijukkal a környéken. Ezért az egész felújított szakaszon megállási tilalom lép életbe.

Parkolásgátló oszlopsort helyeznek ki azokra az útszakaszokra, ahol eddig jellemzően szabálytalan várakozással zavarták a forgalmat. Ugyanakkor szabályos parkolásra továbbra is lesz lehetőség: a Pasaréti úton parkolóállásokat jelölnek majd ki a Hargita utca és a Rhédey utca között, és megmaradnak a várakozóhelyek a Pasaréti út 22-24. előtt, valamint a Gyergyó utca torkolatának közelében.

A Vasas Sportcentrum előtti parkolóterületen az épület felőli párhuzamos parkolás továbbra is lehetséges lesz, míg a Pasaréti út felől ferde parkolóállások várják majd az autósokat. A Sövény és a Riadó utca közötti kijelölt várakozóhely kissé rövidebb lesz.

Közművek, kiegészítő világítás
A Pasaréti úton a vízelvezetés jelenleg is jól megoldott, ahol szükséges, korszerűsítik a rendszert. A felújítás részeként felújítják a közvilágítást, a kijelölt gyalogátkelőhelyek környékét pedig kiegészítő megvilágításba helyezik.

Zöldfelületek
A Pasaréti út felújított szakasza mentén álló mintegy 260 fa döntő többségéhez nem szükséges hozzányúlni, az útépítés és a szegélymódosítás miatt azonban 7 fa helyére másik útsorfát telepítenek az adott útszakaszon. A közlemény kiemeli: bővül is a zöldfelület, a rekonstrukció által érintett útvonalon ugyanis további 11 sorfát, mintegy 250 négyzetméternyi cserjét ültetnek, és 1700 négyzetméternyi területet füvesítenek a zöldfelület tartósságához szükséges talajcsere elvégzése után.


Vissza