Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zsámbéki járatát is kiszervezi a Volánbusz

Közélet > Zsámbék

2007-08-15


Újabb, ezúttal a Zsámbék térségi menetrendszerinti vonalakat szervezte ki a Volánbusz Zrt. A mostani lépés nem egyedi eset, a társaság az emúlt években több járatot adott alvállalkozók kezelésébe. A kormány és a Volán társaságok egy uniós szabályozás miatt kénytelenek teret engedni a magánszférának is.

A Volánbusz Zrt. alvállalkozásba adta a Zsámbék térségi menetrendszerinti, közforgalmú autóbuszvonalait, öt évre 3,87 milliárd forintért, évente nettó 774 millió forintért - tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.

A hirdetmény közzétételével indított közbeszerzési eljárást a Kontakt-Busz Tanácsadó és Szolgáltató Kft. nyerte el. A tenderen indult még a HBK Pannonbusz Kft. és a nyertest követő legkedvezőbb, 877,2 millió forintos éves ajánlatot adó szlovák SAD Nové Zámky a.s. is. A kiírás szerint a nyertes vállalkozásnak éves szinten 2,58 millió kilométert kell teljesítenie.

Az elmúlt időszakban rendszeressé vált a járatok kiszervezése, a piacnyitás egyébként uniós kötelezettség. Az erről szóló törvény már 2004 májusától hatályban volt, ám a konkrétumokra még várni kellett. A kormány végül 2006 januári hatállyal alkotta meg a törvény alapján azokat a közszolgáltatási szerződéseket, amelyek lehetővé tették a közbeszerzés útján bonyolított kiszervezést.

Ennek alapján a Volán társaságok kötelesek a hasznos kilométer öt-harminc százalékát alvállalkozásba adni, ha az adott vonalat ilyen módon gazdaságosabban tudják működtetni. A harminc százalékos határt egyébként 2012-ig kell elérni. (forrás:MTI/Menedzsment Fórum)

 


 
 


Vissza