Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A gyimesi magyar oktatásért

Panoráma > Telki

2019-04-16


Telki és Gyimesbükk 2011 óta testvérfalvak. Kapcsolatuk évről évre szorosabb. Idén a gyimesbükki magyar iskolában a napközi étkezésre és a máshol továbbtanuló gyimesi fiatalok ösztöndíjára keresnek támogatókat Móczár Gábor alpolgármester szervezésében.

fotók: Mánfai György

A gyimesbükki magyar közösség erősítése, a magyar családok magyar oktatásba vonzása és az oktatás feltételeinek javítása érdekében a magyar kormány pénzügyi segítségével megépült a gyimesbükki napközi otthonos óvodai ellátó hely a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskolában. A pedagógusokat biztosítják hozzá, azonban a magyar közösségnek nincs anyagi forrása a gyerekek étkezésére. A családok fizetik az ebédek és uzsonnák költségének felét, a Telkiben szerveződő támogatók pedig a másik felét, mintegy másfél millió forintot egy évre, harminc kisgyermek étkeztetésére.

Támogatók kerestetnek egy olyan oktatási ösztöndíj kibővítéséhez is, amely a gyimesbükki családok magyar nyelvű középiskolában és felsőoktatásban tanuló gyermekeinek az oktatási költségeit támogatja annak érdekében, hogy magyar identitásukat megtartsák, és visszatérjenek Gyimesbükkbe, az ottani magyar értelmiséget erősíteni.

Ezen túl a Dani Gergely Általános Iskolában nagy szükség lenne utazó pszichológusra, logopédusra és fejlesztő pedagógusra, akik a nehéz körülmények között élő, tanulási és viselkedési problémákkal küzdő gyermekekkel foglalkoznának. Az iskola igazgatója, Antal Etelka már megtalálta azokat a fiatal pedagógusokat, akik Gyimesközéplokról és Csíkszeredából utaznak majd rendszeresen Gyimesbükkre, és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségen keresztül végzik feladataikat az iskolában. Ennek anyagi forrása évente szintén másfél millió forint, amelyet a Móczár Gábor alpolgármester szervezésében gyülekező támogatók finanszíroznának.

Mind a napközi, mind a pszichológus, logopédus és fejlesztő pedagógus munkája már tavasszal elkezdődik, ezért kérik mindazokat, akik az akció bármelyik eleméhez csatlakozni kívánnak, jelentkezzenek Móczár Gábor alpolgármesternél, aki egyben a Telki Kultúra Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke is, az alábbi címen moczar.gabor@telki.hu


Vissza