Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Online is aláírható

Panoráma

2019-11-13
Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók gazdasági lemaradása ellen: 2020. május 7-ig egymillió aláírást kell gyűjteni legalább hét uniós országban azért, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.


Az SZNT ezzel az kezdeményezéssel azt szeretné elérni, hogy a brüsszeli testület az európai nemzeti régióknak, vagyis azoknak a térségeknek, amelyeket valamilyen nyelvi, etnikai, nemzeti, kulturális sajátosság különböztet meg a környező területektől, biztosítson egyenlő lehetőségeket az uniós alapokhoz való hozzáférésre a fejlődés és a kulturális sokszínűség fenntartása érdekében.

A polgári kezdeményezés tétje, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségeinek – köztük a határon túli magyarságnak – lesznek-e a jövőben olyan erőforrásaik, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a saját kultúrájukat, identitásukat a szülőföldjükön tudják megőrizni. Láthatók ugyanis azok a kedvezőtlen folyamatok, amelyek évtizedek óta zajlanak a külhoni magyarságnál: az általuk lakott térségek fejletlenebbek, mint a többségi társadalom által lakott területek, ezt pedig sokszor mesterségesen idézik elő az államok. Erre a helyzetre lehetne gyógyír az, ha sikeres lesz a meghirdetett polgári kezdeményezés.

Az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) által elindított és a FUEN-nel együtt sikerre vitt Minority Safepack precedenst teremtett Európában, aminek köszönhetően ma minden eddiginél közelebb állunk ahhoz, hogy két olyan sikeres európai polgári kezdeményezésről beszéljünk, ami Erdélyből indult és az erdélyi magyar emberek problémáira kíván megoldást nyújtani.Vissza