Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Erdészeti erdei iskola-mozgalom

Életmód

2007-09-15


Az erdészeti társaságok - az erdőgazdálkodás történetében először - több tájékoztató kiadvánnyal is a nyilvánosság elé léptek.    -    A hazánkban működő 19 állami erdészeti társaság összefogásával nemrégiben egy országos reprezentatív kutatás készült a lakosság erdőállománnyal és erdészetekkel kapcsolatos ismereteiről, melyek meglehetősen hiányosnak bizonyultak. Az erdészeti társaságok sajtóközleményt adtak ki a tévedések tisztázására.

Az Erdészeti erdei iskolák Magyarországon az állami erdőgazdaságok közös finanszírozásában jelent meg, s az erdészeti erdei iskolákról ad részletes tájékoztatást. A kiadvány csupán az első állomása annak a hosszútávú felvilágosító kampánynak, amelynek a www.erdő.hu , valamint az „Állami erdők Magyarországon” című kiadvány is részei. A kezdeményezés a kidolgozók reményei szerint elindít majd egy olyan, alulról szerveződő társadalmi mozgalmat, amelynek eredményeképp a jelenlegi érdektelen szemléletmód helyett egy sokkal egészségesebb, környezettudatosabb mentalitás alakul ki az erdészek közreműködésével. 

MIT KELL TUDNI AZ ERDÕINKRÕL?

A hazánkban működő 19 állami erdészeti társaság összefogásával nemrégiben egy országos reprezentatív kutatás készült a lakosság erdőállománnyal és erdészetekkel kapcsolatos ismereteiről, melyek meglehetősen hiányosnak bizonyultak. Az erdészeti társaságok sajtóközleményt adtak ki a tévedések tisztázására.

Hazánk erdőterülete folyamatosan nő
Hazánk területének 20%-át erdők borítják, mely erdőterület az elmúlt 80 esztendőben 1 millió hektárral – 500 ezer futballpályányi területtel – nőtt, így az már meghaladja a 2 millió hektárt. A 2006-ban életbe lépett Nemzeti Erdőprogramnak köszönhetően a jövőben is folytatódnak az erdőtelepítések, így erdősültségünk a közeljövőben meghaladja az ország összterületének 25%-át. Minden egyes magyar állampolgárra több mint 1000 négyzetméter állami erdő jut, mely terület 5 lakóház területének felel meg. E változás nemcsak Európában, de a világon is egyedülállónak számít.
Növényfajokban gazdag erdők
Büszkék lehetünk rá, hogy hazánk területének több mint 9%-át eredeti növénytakaró borítja, valamint, hogy erdeink növényfajokban való gazdagsága a Föld átlagának csaknem tizenötszörösére tehető.
Erdészek és erdőgazdálkodók
Az állami erdészeti társaságok az ország erdőinek 56%-át kezelik. Magyarország további erdőterületeit (44%) magánszemélyek birtokolják. Az állami tulajdonú erdészeti társaságok egyre több magánerdő tulajdonos erdőkezelési feladatait látják el.
Turistaútvonalak
Az Európa szívében elterülő magyar rengeteg soha nem hitt területet foglal magában. Amennyiben a hazai erdőterületeken húzódó, jelölt turistavonalak bebarangolására szánnánk magunkat, annyit gyalogolhatnánk, mintha 8-szor körbejárnánk Magyarország határvonalán. A táj szépségeiben természetesen kényelmesebb módon is gyönyörködhetünk, hiszen hazánk területén 260 km hosszúságú erdei vasútvonal működik, amelyeken évente több mint 1 millió kiránduló utazik.


Vissza