Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Koronavírus: mi a teendő?

Életmód > Pest megye

2020-03-04


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara ajánlása szerint ha fertőzött területen járt, vagy kapcsolatba került érintett területről érkezővel, majd lázat, nehéz légzést, köhögést tapasztal, telefonon keresse orvosát, vagy hívja a NNK ingyene zöld számát, ahol a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkereséseket gyorsan és szakszerűen megválaszolják.

A telefonszámok: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456

Orvosi rendelőbe, váróba NE menjen, tömegközlekedést NE használjon, maradjon otthon!

Orvosi tanácsok koronavírus ellen:

1. Viszonylag nagy méretű vírus (400-500 nm átmérőjű), ezért bármilyen arcmaszk ki tudja szűrni, (nem csak az N95-ös). Ha valaki előttünk tüsszenti el magát, akkor a vírusok kb. 3 méter távolságra fognak a földre esni (kb. 10 lépésnyire), csak utána nem szállnak már a levegőben.

2. Ha a vírus fémes felületre esik, legalább 12 órán át még életképes marad. Ezért, ha bármilyen fémtárggyal kerül kapcsolatba, mosson alaposan kezet folyékony szappannal.

3. Textilen 6-12 órán át marad életképes a vírus. A megszokott mosószer el kell, hogy pusztítsa. A téli ruházatot, amit nem szoktunk naponta kimosni, elég napfényre tenni, hogy elpusztuljon a vírus rajta.

Megelőzés

1. Legkönnyebben úgy fertőződik meg valaki, hogy nyilvános helyen megfog valamilyen fertőző tárgyat, ezért fontos sűrűn kezet mosni. A kézen csak 5-10 percig marad életben a vírus, de ez alatt az idő alatt sok minden történhet (akaratlanul is megdörzsölheti a szemét vagy az orrát).

2. Azon túl, hogy sűrűn kezet mos, gargarizálhat fertőtlenítő öblögetővel, hogy megölje vagy minimálisra csökkentse a kórokozókat, addig, amíg a torokban vannak (mielőtt a tüdőbe érkeznének).

3. Amennyiben a megelőzés szabályait betartja, úgy kicsi a valószínűsége a fertőződésnek.

Tapasztalatok:
Ha folyik az orra, és feljön a váladék megfázáskor, akkor nem koronavírusa van, mert az száraz köhögéssel járó tüdőgyulladást okoz, orrfolyás nélkül, magas lázzal. Ez a legegyszerűbb módja a felismerésének.
A jelenlegi Wuhan-i vírus nem áll ellen a magasabb hőmérsékletnek. Ezért sok meleg teát igyunk. Menjünk napfényre.

A koronavírus által okozott tüdőgyulladás jellemzői:
1. Elsősorban a torkot támadja meg, a torok szárazságát okozza, ami 3-4 napig tart.
2. Ezután a vírus az orrváladékkal keveredve a gégecsövön keresztül a tüdőbe kerül tüdőgyulladást okozva. Ehhez 5-6 napra van szükség.
3. A tüdőgyulladás magas lázzal és légzési nehézséggel jár. Az orrdugulás NEM megszokott. Fontos, hogy ha ezt érzi, forduljon azonnal orvoshoz.

Kapcsolódó cikkünk: Ingyenes zöldszámon lehet tanácsot kérni - 2020-02-03


Vissza