Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Rendkívüli vészhelyzetet hirdetnek Magyarországon

Életmód > Pest megye

2020-03-11


Az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális intézményében látogatási tilalmat rendelt el, így az idősotthonokban is. A koronavírus okozta megbetegedés elsősorban az idős vagy beteg emberekre veszélyes, az intézményekben közösségekben élő emberek különösen veszélyeztetettnek számítanak.

A március 15-i központi ünnepséget a magyar kormány az ország minden tájáról érkező nagy számú érdeklődőre való tekintettel nem tartja meg. Ugyanígy tesznek a budakeszi járás települései, sorra mondták le március 15. alkalmából tervezett ünnepi rendezvényeiket.

Szerkesztőségünknek több helyi civil szervezet is jelezte, hogy a leginkább veszélyeztetett, 65 év feletti tagságukra való tekintettel rendezvényeiket határozatlan időre szüneteltetik.

Ma reggel rendkívüli jogrend, vészhelyzet elrendelését javasolta a magyar kormánynak a koronavírus-helyzet kezelésével megbízott operatív törzs. A veszélyhelyzet kihirdetése ugyanis biztosítja a jogi lehetőségeket az eredményes védekezéshez. A következő napokban kormányrendeletek jelennek meg, melyek tisztázzák a részleteket.

A megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző, és ezért nem indokolt az iskolák bezárása – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján. A sok külföldi hallgatóra tekintettel intézmény látogatási tilalmat rendel el a kormány az egyetemeken, csak távoktatásra lesz lehetőség. Erről még ma megjelenik a kormányrendelet. A bölcsődék és óvodák működésének korlátozásáról az illetékes önkormányzatok döntenek.

Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából nem léphet be senki Magyarországra. Vonatok, buszok és repülők sem érkezhetnek ezekből az országokból. A szlovén és az osztrák határon határellenőrzés lesz.  Ha az utazási tilalom alatt lévő országokból magyarok jönnek haza, ők automatikusan karanténba kerülnek. A 100 főnél nagyobb, zárt térbe tervezett rendezvényeket, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Ez nem vonatkozik az üzemek és bevásárlóközpontok működésére. A 100 főnél népesebb sportesemények csak zárt kapukkal tarthatók meg. Az egyházakkal még egyeztetnek az istentiszteletek és misék megrendezéséről.

A "Határtalanul" programot felfüggesztik, és egy évre felfüggesztik a magyar diákok államilag támogatott külföldi nyelvtanulását. A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet alatt nem kell meghosszabbítani – ismertette Gulyás Gergely.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek.

Origo.hu; mno.hu; iranytu.hu


Vissza