Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Utolsó roham a nemzeti régiókért

Panoráma > Pest megye

2020-04-25


Új lendületet vett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezése. A spanyol- és franciaországi szövetségesek mellett a határon túli magyarokat is mozgósítják, mivel május 7-ig egymillió aláírás kell az őshonos nemzeti közösségek gazdasági erősödését célzó aláírásgyűjtésre, hogy az EU tárgyalja az ügyet.

A kezdeményezés egyik legrégebbi nemzetközi szövetségesének számító Baszk Nemzeti Párt saját hivatalos Facebook-oldalán, illetve Twitter bejegyzésen keresztül tájékoztatta követőit, hogy az autonóm régió lakossága is érdekelt a nemzeti régiók sikerében. A megbízható szövetségesek sorát bővíti a Breton Kulturális Intézet is. E szervezet 2020. január 11-én külön nemzetközi konferenciát szervezett a polgári kezdeményezésről Bretagne-ban. Az azóta is zajló aláírásgyűjtő munkát új közleményük mellett két interjúval serkentették az utóbbi időben, melyet a polgári kezdeményezés képviselőjével, Dabis Attilával készítettek, egyrészt a polgári kezdeményezés céljairól, másrészt ennek kapcsán a trianoni centenárium témaköréről.

A régi szövetségesek mellett újakat is bekapcsoltak a közös munkába a szervezők. A Régiók és Népek Szolidaritása (Régions et Peuples Solidaires) nevű ernyőszervezet április 20-ai közleményében szögezte le, hogy a kezdeményezés céljait valamennyi tagszervezet teljes mellszélességgel támogatandónak tartja, ezért buzdítják minden szavazójukat, hogy írják alá e kezdeményezést. A breton, baszk, katalán, korzikai, elzászi, savoyai, és occitán pártokat tömörítő ernyőszervezet közleménye hangsúlyozza, hogy a kezdeményezés alapvető változást hozhatna valamennyi franciaországi nemzeti régió életében, külön említve az európai fejlesztési régiók (másnéven NUTS egységek) kialakításának sokszor ésszerűtlen és a helyi közösségek szempontjából káros voltát (ez utóbbi szempont a határon túli magyar közösséget is hátrányosan érinti).

Utolsó roham a nemzeti régiók védelmében

Az SZNT által útjára indított polgári kezdeményezés azt kívánja elérni, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikáján belül kiemelt figyelmet kapjanak és ezáltal megerősödjenek az olyan nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságokat őrző régiók, mint amilyen például a Székelyföld, a Csallóköz, Katalónia, Baszkföld, Dél-Tirol vagy Szilézia. A megújult online kampányhullámot a koronavírus-járvány okozta körülmények tovább nyomatékosítják. A járvány miatt ugyanis a papír alapú gyűjtés teljes egészében ellehetetlenült. E tekintetben fontos megjegyezni, hogy két szervezet is kiemelkedően sok aláírást biztosított a szervezők rendelkezésére a lezárások előtt. Az RMDSZ mintegy százötvenezret, a Nemzeti Agrárkamara a MAGOSZ-al karöltve pedig több mint hatvanezret.

Annak érdekében, hogy a beszűkült nyilvánosság ellenére új magyar közönségekhez is el tudjanak jutni az üzeneteikkel, a szervezők új tájékoztató és mozgósító felületeket hoztak létre „Írd alá” néven. Ehhez tartozik YouTube csatorna, Instagram és Facebook felületek, valamint egy új tájékoztató oldal is. A koronavírus-járvány miatti kényszerű karanténban, itt a lehetőség, hogy egy olyan nemes ügy mellé álljanak a polgárok, amely konszenzust teremtett az örökké szemben álló magyar pártpolitikai felek között, és amely képes arra, hogy uniós eszközökkel szavatolja a határon túli magyar közösségek identitásának megőrzését.

A Magyar Nemzet cikkjének minden részlete ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó cikkek: Dabis Attila: A magyar nemzet nagy esélye - 2020.05.04.
Eszenyi Enikő: A fiatalokért tegyük meg! - 2020.05.03.
Tisztázatlan a nemzeti kisebbségek helyzete Európában - 2020.05.04.

 

Ivancsica Ilona és színésztársai

Kedves Barátaim!

Az alábbi egy olyan kezdeményezés, melynek támogatása csodálatos módon az egész színházi szakmánkban egyetértésre talált. Remélem Önök is tudnak ebben segíteni. Nagy tisztelettel kérem Önöket és ismerőseiket, hogy az utolsó 3 napban tegyünk meg mindent, hogy minél több aláírás szülessék még.

Terjesszük és minél több honfitársunkat is szólítsuk meg!

A nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított aláírásgyűjtés a véghajrához érkezett. Sajnos a koronavírus-járvány miatt leállt a papíralapú aláírásgyűjtés, ezért különös jelentőséget kap az interneten való támogatás. Ha nem lesz meg az egymillió aláírás, Brüsszel hosszú időre eltemetheti a székelykérdést.

A kezdeményezésről, melyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége is támogat bővebb információ itt olvasható: https://nemzetiregiok.eu

Online aláírás itt: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

vagy itt: https://irdala.hu

Az online aláírás 2020. május 7-én éjfélkor zárul le. 

Kérjük, Ön is írja alá a kezdeményezést, és erre hívja fel ismerősei, barátai figyelmét is.

Összetartozunk. Erről szóltunk az "Elnémulás" és a "Sej, Szellők..." előadásainkban. Ezért dolgozik minden magyar színházi társulat saját előadásaival is.

Hálás Köszönettel,

Ivancsics Ilona és Sebők Péter
társulatvezetők

www.iiszt.hu


Vissza