Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Halálos áramütés egy magánterületen

Közélet > Páty

2007-09-15


Augusztus 12-én, vasárnap délután egy villanyoszlopról lelógó, szigeteletlen vezetéket fogott meg Pátyon, a volt termelőszövetkezet területén egy kisfiú, akit halálos áramütés ért. A fiú két társával az elhanyagolt magánterületen átvágva focizni indult, mikor a lelógó vezetéket meglátták. A kisfiú meghalt, a vele lévő tízéves ikerpárnak nem esett baja. Az eset kapcsán rendkívüli ülést tartott a pátyi önkormányzat képviselő-testülete, ahol úgy döntöttek, hogy a gyermek temetésének költségeit az önkormányzat átvállalja.

A volt termelőszövetkezet területén egy belső, magas feszültségű légkábeles vezetékrendszer húzódik, amely a termelőszövetkezet épületeinek és a régi strandfürdő gépházának elektromos energiáját biztosította.  Az áramütést okozó vezeték a strandfürdő területére volt bekötve. A fürdőt a 70-es évek elején bezárták. A 380 V feszültség alatt lévő kábel szabadon lógott alig egy méterrel a talaj szintje felett. Az elhanyagolt terület magánterület, ezt több tábla is jelzi, de kerítés nem akadályozza meg a bejutást.

Farkas Norbert alezredes, a Budaörsi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy augusztus 12-én 16.38-kor érkezett a bejelentés az Országos Mentőszolgálattól a  Budaörsi Rendőrkapitányságra, hogy Pátyon, a Petőfi Sándor utca végén áramütéses baleset történt.  A kiérkező helyszínelők megállapították, hogy a hétéves Járóka Dániel Alexet halálos áramütés érte.  A kisgyermek tízéves iker unokatestvéreivel focizni indult. A sportpályához a rövidebb utat választva jutottak el arra a területre, ahol a baleset történt, melynek okait a rendőrség szakértők bevonásával  vizsgálja. A szakvéleményre három-négy hetet kell majd várni. Fontos kérdés, hogy a terület villamos rendszerének felügyelete, üzemeltetése, karbantartása, biztonsági ellenőrzése kinek a feladata volt. Farkas Norbert alezredes tájékoztatása szerint jelenleg közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják a rendkívüli haláleset körülményeit, tehát egyelőre nem nyomoznak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy amennyiben olyan adat jut a birtokukba, amely büntetőjogi felelősséget von maga után, akkor ne rendelnének el nyomozást.

Berki  Attiláné és Schmidt Béláné, a pátyi roma kisebbségi önkormányzat képviselői arról tájékoztatták lapunkat, hogy ismerve a család szociális és anyagi helyzetét, gyűjtést kezdeményeztek, s a normatívájukból is felajánlanak ötvenezer forintot. Másik feladatuk, hogy lakást keressenek az édesanyának, aki jelenleg albérletben lakik pár hónapos ikerfiaival.  Ha az önkormányzat állja a temetés költségeit, akkor az összegyűlt összeget a cigányoknál szokásos, napnyugtától hajnalig tartó, utolsó virrasztásra fordítják.  Mécseseket és más szükséges kellékeket vásárolnak.           hájas

Kapcsolódó cikkünk

Áramütött kisfiú: szakértő vizsgálja a vezetéket 2007-08-14


Vissza