Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ingyenes gombavizsgálat a Buda-környékieknek

Életmód > Budakeszi

2007-10-01


Vargánya
A budakeszi környéki erdőkben a néhány napos esőt követő melegben csúcsra jár a gombaszezon. Főként nagy őzláb gombát, fenyő tinórut, vargányát, rizikét, ízletes tuskógombát, bimbós pöfeteget könnyű találni nagyobb mennyiségben. De ebben az időszakban megtalálható szinte minden veszélyes, sőt halálos mérgű gombafajta is.


A legveszélyesebbek a galócák

A legveszélyesebbek a most termő galócák, amelyek közül a párduc- és a gyilkos galócát minden gombásznak ismernie kell, hogy el tudja kerülni.

Gyilkos galóca
A galócák a legveszélyesebb mérgező gombák, amelyek sok népszerű ehető gombafajtával összetéveszthetők, így például a galambgombákkal, őzlábgombákkal, sőt olyan is van, amely a csiperkékkel. A galócák fontos ismertetőjele, hogy a tönk, valamint a kalap fajtától függően többféle színű is lehet, a kalap alja (a lemezes rész) mindig fehér, a lemezek szélesek, a kalap alatt fehér, hártyás, tapadó gallér van, és a tönk alja bocskoros. Ezzel szemben az ehető galambgombák tönkje hengeres, egyformán vastag, rövid, sem gallérja, sem bocskora nincs, az őzlábgomba tönkje pedig magas, karcsú, sosem tiszta fehér, töve bunkós, a kalap alatt található gyűrű mozgatható. Szintén jó megjegyezni, hogy a galócák kalaptetejéről a fehér vagy sárga pöttyök könnyen lejönnek, még az eső is lemoshatja őket, az őzlábgomba felszakadozó, sötétbarna pikkelyeit viszont csak kézzel tudjuk ledörzsölni. A galócákon kívül ebben az időszakban más mérgező gombák, így a susulykák és a döggombák is fellelhetők. A susulyka szálasan rajzolatos, kúpos sapkával rendelkezik, törékeny, lemezei sötétbarnák és a mezei szekfűgombával téveszthető össze, a döggomba pedig – amit, ha nem figyelünk oda, a keserűgomba helyett tehetünk a kosárba – rózsaszín, széles lemezű, nem fehér és sűrű, mint a keserűgomba, megtörésekor pedig nem jön belőle fehér vagy zöldülő tej, mint a keserűgombából.

Néhány gombászási alapszabály

Nagy őzláb
A gombagyűjtő ismerje legalább a gyilkos galócát és a párducgalócát, az ismeretlen gombát ne tegye az étkezésre szántak közé, és a fogyasztásra szánt gombákat leszedéskor, előkészítéskor egyenként, átmetszetben is vizsgálja meg.
Bimbós pöfeteg
A nem ismert fajtákat ne rúgjuk fel, ugyanis más ismerheti.
Érdemes az azonosnak ítélt gombákat külön gyűjteni, hogy gombaszakértői átvizsgálásnál könnyebben áttekinthető legyen.
Késsel gombásszunk, a gombát ne tépjük ki, hanem vágjuk le, hogy ne sértsük meg a tövét, így a gomba később is teremni tud.

Ha bekövetkezett a baj

Ha valaki gombafogyasztás után rosszullétet érez, hányás, hasmenés jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz, ha ugyanis csak később keresi fel az orvost, akkor a méreg felszívódik, és nehezebb segíteni.
A gyilkos galóca életveszélyes méreganyaga az amanitin, amely hő hatására nem bomlik, sem az emberi szervezet enzimrendszere nem tudja semlegesíteni. Főleg a májsejteket károsítja. Elsősegélynél nem szabad a hányást csillapítani, mert a hányadékkal kiürülhet a halálos adag. A mérgezettet ne hagyjuk egyedül, betakarjuk, oldalra fektetjük, így a hányadék nem kerülhet a légutakba. Az első tünetek észlelésekor (csillapíthatatlan hányás és rizslé-szerű hasmenés) azonnal kórházba kell vinni minden személyt, aki a gombás ételből evett, kórházba küldünk még akkor is, ha a tünetek nem jelentkeztek. A lappangási idő leggyakrabban 10-12 óra, de lehet 6 órától 36-48 óra is.

Légyölő galóca
Minden esetben forduljunk gombaszakértőhöz!

Ennél mi sem egyszerűbb, hiszen a Fény utcai piacon (Moszkva tér) ingyenes gomaszakértői vizsgálatot biztosítanak számunkra. A Fény utcai piacon kedd és csütörtök kivételével a hét minden napján van szakértői vizsgálat 9-17 között. A helyszínt a Lövőház utcai bejárat felől lehet megközelíteni, a táblák már a Retek utcától egyértelműen oda irányítanak. A gombaszakértő igen kedves és vicces ember, szívesen ad tanácsokat a szedéshez, az egyes fajták szakszerű megtisztításához vagy éppen elkészítéséhez és nagyon örül, ha egy-két fej gombát neki ajándékozunk a zsákmányunkból. Ne sajnálja a fáradtságot: ez az út igazán nem nagy ár a család egészsége és az evés örömeinek nyugodt és önfeledt élvezete érdekében.


Vissza