Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Régészeti leletmentés Perbálon

Kultúra > Perbál

2007-12-13


A MOL gázszállító vezetéket fektet Százhalombatta és Pilisvörösvár között. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) tizenhat helyen végez megelőző régészeti feltárást az öt méter széles nyomvonalon. Dr. Virágos Gábor régész, a KÖSZ főigazgatója nyilatkozott lapunknak.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ átalakításával jött létre idén tavasszal. Feladata, hogy az állami nagyberuházások előtt megelőző régészeti feltárásokat végezzen. A kulturális örökségvédelemről szóló törvény ugyanis előírja, hogy a beruházás bizonyos százalékát régészeti feladatellátásra kell kalkulálni, aminek elvileg fedeznie kell a munkálatok minden költségét.

A tizenhat helyszín Százhalombatta, Érd, Tárnok, Pusztazámor, Herceghalom, Páty, Zsámbék, Tök, Perbál és Pilisvörösvár térségében található. A leletek kora felöleli szinte az egész történelmet, a neolitikumtól a középkorig találtak településnyomokat. A perbáli feltárások közül az egyik bronzkori, a másik római kori településnyom, a harmadikon több korszak (keltáktól az Árpád-korig) emlékei kerültek elő. Római kori lelőhelyen épített út maradványaira, padlófűtéses ház nyomaira is bukkantak. A munkálatokat október végén kezdték és december első napjaiban fejezik be, mivel az egyre gyakoribb fagyok nagymértékben megnehezítik a további kutatást.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg