Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Közmeghallgatás szerény részvétellel

Közélet > Budakeszi

2007-12-16


November 20-án tartotta Budakeszi önkormányzata évi rendes közmeghallgatását. Tagai István polgármester röviden összefoglalta az elmúlt egy év tapasztalatait és történéseit, majd a megjelentek kaphattak helyben választ a kérdéseikre.

A polgármester utalt a jegyzővel való együttműködés nehézségeire, a szakemberhiányra a munkáltatóként a jegyző irányította hivatalban, és a beruházási osztály meggyengülésére. Napirenden a hivatal és a Gamesz átszervezése, működésük ésszerűsítése. Városfejlesztési kht. létrehozását tervezi, amely a beruházási osztály számos feladatát eredményesebben elláthatná.
A 22-es busz járatritkításával és esetleges megszüntetésével kapcsolatos kósza híreket a BKV-vezetőjével való egyeztetésre hivatkozva oszlatta el. A budakeszi forgalmi nehézségekkel kapcsolatban elmondta, hogy a közlekedési lámpák átállítása a megfelelő tervekkel és adminisztrációval csak márciusra készül el. A Főmterv tesz majd javaslatot Budakeszi és a környező települések forgalmának megreformálására, amiben Telki és Páty is partnerként vesz  részt.
A város Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) kidolgozásába kezdett, minden város foglalkozik ezzel ma Magyarországon, mivel csak ilyen stratégia birtokában indulhatnak sikerrel a most megjelenő városfejlesztési pályázatokon. Az eddigi lakossági javaslatok megtekinthetők és további javaslatok tehetők az Iránytű honlapjának fórumán (www.budakesziiranytu.hu).
Az önkormányzat gazdálkodásának stabilitása érdekében – mivel az értékesíthető vagyon az előző ciklusokban elfogyott -, felvásárlásokkal és fejlesztésekkel értéknövekedési bevételt szerezne a városnak. Budakeszi fejlődését a turizmus és a rekreációs beruházások irányában látja, melyekről már folynak tárgyalások (golfpálya, uszoda, szálloda, kerékpárút, borút, arborétum).

A lakossági hozzászólások között az új forgalmi rendet támadó hozzászólás nem volt, egy mellékutcai lakó köszönte az egyirányúsítást. A 22/a barackosi járattal kapcsolatban elhangzott, hogy a megállók és a buszforduló kiépítése a város feladata. Amint az elkészül, rá két hétre elindulhat az évtizedek óta ígért járat. Szóba került a Fő utcai buszsáv, amire egyelőre nem számíthatunk, a vízelvezetés megoldatlansága több utcában, a német nyelvű helységnév tábla a település mindkét végén.
A Zichy Péter utcából egy lakó tiltakozott a huszonháromra tervezett, de mára már 108 lakás építése miatt az előttük lévő szűk területen, miközben az eddig is szabályozatlanul és ellenőrizetlenül működő szálloda és disco éjszakai randalírozásai ellen jegyzői intézkedés hiányában csak beüvegezett erkélyekkel tudtak védekezni a lakók. A beruházó állítólag buszfordulót, temetőbejáratot, urnafalat, játszóteret, és utat épít a Zichy utcában, valamint 10-10 millió forintot költ budakeszi két önkormányzati óvodájára.
Sürgették a nagyszénászugi szabályozási terv elkészítését, kifogásolták az idei lomtalanítás elmaradását, holott a BTG szerződéses kötelezettsége lett volna. Jövőre közbeszerzési eljárással keresnek új hulladékszállítót a BTG-vel kötött szerződés lejárta miatt. Szelektív hulladékgyűjtés helyett miért állnak szeméthegyek a konténerek mellett pl. a végállomáson és a Megyei út sarkán? A Gamesz kétnaponta elszállítja a kukán kívüli szemetet, de pillanatok alatt újratermelődik. A szelektív hulladékgyűjtés kultúrája Budakeszin még nem alakult ki, de közös a felelősség: meg kell állni és rápirítani arra, aki nem úgy használja, ahogyan kellene.
Miért engedik, hogy sövényeket ültessenek a már meglévő járdák nyomvonalába? Kérdezték, jelenleg mi a Helyi Építési Szabályzat helyzete (ld. cikkünk a 10. oldalon), s hiányolták, hogy a kárpótoltaknak nincs érdekképviselete. A válasz szerint a Budakeszi Hegyközség, a Földtulajdonosok Egyesülete, a Gazdák Egyesülete, a Keszi Kör Egyesület ezek közé tartozik és a tervezett önkormányzati tulajdonú vagyonfejlesztő társaság célja is e területek fejlesztése lenne, nem feltétlenül felvásárlással, hanem a tulajdonosokkal közösen.
Az útépítések és járdák ügyében elhangzott, hogy a Fenyő utcára már van terv, pályáznak rá, a környező utcákra csak jövőre kerül sor. A Kert utcai járda viszont tavaszra elkészül. Megtudtuk, hogy minden egyes beköltöző ötmillió forintnyi beruházást tesz szükségessé Budakeszin. 


Vissza