Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


KisVörös

Pinceszer > Budakeszi

2007-12-20


A balatoni vitorlázó ember felkapja fejét, ha ezt a szót hallja: Kishamis. Persze nem a vitorlásklub valamelyik kártyására, vagy a versenyek valamelyik fifikás kormányosára gondol, hanem a Balaton egyik régi, szép, faépítésű, kecses, sok versenyt nyert hajójára. De mire gondolunk, ha azt halljuk, KisVörös? Talán Krúdy valamelyik alakjára, vagy egy vörös hajú hölgyre saját emlékeink ködében?

KisVörös
Mohácsi Kadarka 2007.
Minőségi száraz vörösbor

A Budakeszin táncos és borász vénájával már igen jó hírnevet szerzett Menczinger Tibor új, nem kevésbé sejtelmes asszociációt nyújt nekünk különleges új borával a KisVörösnek keresztelt kadarkával.
Löszös, meleg dombokon érlelődnek Menczingerék mohácsi birtokának szőlői, ahol az ismertebb kékfrankos, valamint a ritkább juhfark mellett olyan régi-új fajta is megtalálható, mint a kadarka. A vörösök – mármint a borok –  divathulláma néhány éve méltánytalanul háttérbe szorította a kadarkát, de ez a hungarikumnak számító fajta kezd ismét magára találni.
A kadarka futóhomokon, lösz- és kötött talajon egyaránt jellegzetes, fűszeres, zamatos kiváló sillerbor, a jó évjáratokban a jó fajta kadarka kitűnő vörösbor. 
A KisVörös készítése a leszüretelés után a fürtök zúzásával, majd a kocsány elválasztásával kezdődött. Ezt követte a héjon erjesztés, amikor a zúzás során kifolyt szőlőlében úszó bogyókat, azaz a cefrét kádban, vagy nyitott hordóban hagyták erjedni. Vörösbor esetén fajtától és borásztól függően a leszüretelt szőlőt 7-14 napig hagyják héjon erjedni. Ekkor a lehetőleg nem túl roncsolt héj sejtfalai maguktól felpattannak és a vörösborok jellegzetes ízei, színei, tanninjai, az antioxidánsként igen egészséges polifenolok és a színek kerülnek a borba, pontosabban ekkor még csak cefrébe. A KisVörös esetében borászunk nem várt sokáig, már 3-4 nap után megszakította az erjedést és lepréselte a cefrét. Az erjesztés ezután már a pince mélyén, hagyományos, nem barrik hordóban folytatódott. Sok munka, a mohácsi táj klímája, a borász szaktudása és a szerencse eredménye ez a csinos KisVörös, a rozék és a vörösborok között valahol félúton. 
Ennyi elmélet után már ideje megnéznünk mit is rejt a bordó címkéjével, ezüst felirataival elegánsra, de egyben könnyed, a borral szépen harmonizálóra tervezett palack. 

MENCZINGER BORHÁZ
Menczinger Tibor borász
tel: 06-20-9439-076
e-mail:menczi@t-online.hu
www.menczinger-borhaz.hu
Mindenek előtt 10-12 ºC-ra hűtjük. Kitöltés után az apró buborékok jelzik, hogy üde, igazi friss (2007-es!) bort tartunk a kezünkben. Tiszta, kellemes fűszeres illataival, gyönyörű rubin piros színével hívogatóan tekint ránk a pohárból. Enyhén fanyarkás ízeit, aromáját a lenyelés után meglepően hosszan érezzük. Üdítően savas, fiatal kora ellenére jól felépített, csillogóan szép, könnyű, jó ízű, kellemes, száraz vörösbor.   
Belsőségek, makaróni, spagetti, barna húsú halételek (halászlé, paprikások, kagylók) kiváló kísérője, de alkalmas egészben vagy frissen sült sertés, párolt borjú és sertés ételekhez, és persze kemény és félkemény sajtokhoz. Egészségükre!
Szöveg és fotók: Bánkuti Ákos     


Vissza