KisVörös
Pinceszer > Budakeszi
2007-12-20

KisVörös
Mohácsi Kadarka 2007.
Minőségi száraz vörösbor
A Budakeszin táncos és borász vénájával már igen jó hírnevet szerzett Menczinger Tibor új, nem kevésbé sejtelmes asszociációt nyújt nekünk különleges új borával a KisVörösnek keresztelt kadarkával.
Löszös, meleg dombokon érlelődnek Menczingerék mohácsi birtokának szőlői, ahol az ismertebb kékfrankos, valamint a ritkább juhfark mellett olyan régi-új fajta is megtalálható, mint a kadarka. A vörösök – mármint a borok – divathulláma néhány éve méltánytalanul háttérbe szorította a kadarkát, de ez a hungarikumnak számító fajta kezd ismét magára találni. A kadarka futóhomokon, lösz- és kötött talajon egyaránt jellegzetes, fűszeres, zamatos kiváló sillerbor, a jó évjáratokban a jó fajta kadarka kitűnő vörösbor.
A KisVörös készítése a leszüretelés után a fürtök zúzásával, majd a kocsány elválasztásával kezdődött. Ezt követte a héjon erjesztés, amikor a zúzás során kifolyt szőlőlében úszó bogyókat, azaz a cefrét kádban, vagy nyitott hordóban hagyták erjedni. Vörösbor esetén fajtától és borásztól függően a leszüretelt szőlőt 7-14 napig hagyják héjon erjedni. Ekkor a lehetőleg nem túl roncsolt héj sejtfalai maguktól felpattannak és a vörösborok jellegzetes ízei, színei, tanninjai, az antioxidánsként igen egészséges polifenolok és a színek kerülnek a borba, pontosabban ekkor még csak cefrébe. A KisVörös esetében borászunk nem várt sokáig, már 3-4 nap után megszakította az erjedést és lepréselte a cefrét. Az erjesztés ezután már a pince mélyén, hagyományos, nem barrik hordóban folytatódott. Sok munka, a mohácsi táj klímája, a borász szaktudása és a szerencse eredménye ez a csinos KisVörös, a rozék és a vörösborok között valahol félúton.
Ennyi elmélet után már ideje megnéznünk mit is rejt a bordó címkéjével, ezüst felirataival elegánsra, de egyben könnyed, a borral szépen harmonizálóra tervezett palack.
MENCZINGER BORHÁZ Menczinger Tibor borász tel: 06-20-9439-076 e-mail:menczi@t-online.hu www.menczinger-borhaz.hu |
Belsőségek, makaróni, spagetti, barna húsú halételek (halászlé, paprikások, kagylók) kiváló kísérője, de alkalmas egészben vagy frissen sült sertés, párolt borjú és sertés ételekhez, és persze kemény és félkemény sajtokhoz. Egészségükre!
Szöveg és fotók: Bánkuti Ákos