Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Már a tavaszt várják

Életmód > Telki

2007-12-26


A telki KOKUKK Egyesület november közepén különös felhívást tett közzé: virágültetésre buzdította a falu apraját és nagyját. Azaz, hogy mégsem egészen. A késő őszi szombat reggel nem amolyan hagyományos, azonnali faluszépítésre szólítottak fel. Így aztán, aki néhány órával később sétálni indult volna a ködös, szürke időben, nem sok eredményét láthatta a szorgoskodók munkájának. Õk ugyanis már a tavaszra gondoltak.

Az eddig példa nélküli kezdeményezés célja az volt, hogy mintegy 2500 virághagyma kerüljön elültetésre Telki közterületein, még a komolyabb téli fagyok beállta előtt. A nárcisz- és tulipánhagymák, melyeket az egyesület adományként kapott Hollandiából, jövő év március-április környékén hivatottak virágba borítani Telki forgalmasabb részeit.
A KOKUKK egyesület, amely már eddig is számtalan fa- és virágültetési akció, falutakarítás és környezetszépítés kezdeményezője és koordinátora volt, most ezzel a merőben új ötlettel lepte meg – illetve lepi majd meg áprilisban – a telkieket. Nem példa nélküli, de annál szebb szokás, amikor kisebb-nagyobb települések, városok az évnek egy adott időpontját saját maguk és mások számára is emlékezetessé teszik az ott látható, illatozó és szemet gyönyörködtető virágok ezreivel. Nálunk inkább a vágott virág-fesztiválok ismertek, amilyen a Debreceni Virágkarnevál is, de nem ritkák a természetes „virágváros”-csodák. Így például nem csupán világhírű, de virághírű is Brugge, a patinás flandriai kisváros, amelynek apró beginaházait évről-évre sokan keresik fel éppen nárciszvirágzás idején. De ellátogathatunk hasonló időben az erdélyi Homoródfürdő felé is. Aki megtette, tudja, hogy bár Narcisszusz a görög mitológiában az öntetszelgés szimbólumává vált, a lefelé tekintő, napsárga virágok mások csodálatára is érdemesek.
Földváry Gábor


Vissza