Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nem bíznak az önkormányzati képviselőkben a magyarok

Közélet

2008-02-01


A tizenkilenc országban végzett felmérés tanúsága szerint a magyarok különösen bizalmatlanok a köztisztviselőkkel és az önkormányzati képviselőkkel szemben, de nemzetközi összehasonlításban a rendfenntartó erőknek is kevesen szavaznak bizalmat hazánkban.

A válaszadók 94 százaléka bízik a tűzoltóságban, így nemzetközi összehasonlításban ők azok, akiket a legnagyobb bizalom övezi.

A felmérést a GfK Csoport készítette, a magyar adatokat a GfK Hungária Piackutató Intézet szolgáltatta. A felmérés célja az volt, hogy feltérképezze, mekkora bizalom övezi a következő kilenc szakma és szervezet képviselőit: bankárok, önkormányzati képviselők, tűzoltóság, szakszervezetek, jótékonysági szervezetek, rendőrség, posta, bíróság és környezetvédő szervezetek. A felmérés 18 európai országban (Belgium, Németország, Franciaország, Görögország, Nagy-Britannia, Olaszország, Holllandia, Ausztria, Svédország, Svájc, Spanyolország, Bulgária, Lengyelország, Románia, Csehország, Oroszország, Törökország, és Magyarország) és az Egyesült Államokban zajlott 2007. szeptember-október időszakban.
A rangsor második helyén a posta áll. Kelet- és Közép-Európában nagyobb bizalom övezi a postát, mint Nyugat-Európában. Az első két helyezett hazánkban is a nemzetközi összesítésben vezető tűzoltóság és a posta.

Kelet- és Közép-Európában a rendőrség imázsa általában véve kevésbé jó. Régiós összehasonlításban a rendőrség iránt a magyarok viseltetnek legkevésbé bizalommal. Az összes, a kutatásban résztvevő országot vizsgálva ennél kisebb bizalmat a rendfenntartó erőkben csak Oroszországban és Görögországban mértek a kutatók.

Általában pozitív a környezetvédő szervezetek megítélése is: a megkérdezettek mintegy 60 százaléka fejezte ki bizalmát irányukban. Kivétel ez alól Magyarország, ahol e szervezetek iránt bizalmat tanúsítók aránya nem éri el az 50 százalékot, valamint Görögország, az Egyesült Királyság.

A magyarok 73 százaléka nem bízik az önkormányzati képviselőkben és a köztisztviselőkben, ráadásul közülük minden harmadik kifejezetten bizalmatlan. Nálunk még a bolgárok is kedvezőbb véleménnyel voltak képviselőiket és köztisztviselőiket illetően. A magyarokénál negatívabb kép csak a görögökben  él a köztisztviselőkről és helyi képviselőikről.

A bíróság, jótékonysági szervezetek, köztisztviselők és önkormányzati képviselők, a bankárok és a szakszervezetek iránti bizalom mértéke országonként változó, de egyértelműen felfedezhető a különbség Nyugat- és Középkelet-Európa, illetve a fejletlenebb és a fejlett demokráciák között. Míg Nyugat-Európa és Amerika megbízik bennük, addig a legbizalmatlanabbak a magyarok, a bolgárok és a görögök. 


Vissza